Hoppa till huvudinnehållet

Vårdanställda får inte gratis parkering

Publicerad:
Karlskoga lasarett,
Karlskoga lasarett, Foto: Roger Gleisner

Parkeringsavgifterna för vårdanställda slopas inte tillfälligt under pandemin. Det upprör oppositionen i regionen – men de styrande tycker endast anställda med bil gynnas.

Region Örebro läns servicenämnd har nyligen fattat beslut om att inte tillfälligt slopa parkeringsavgifterna för vårdanställda vid länets sjukhus. Ett förslag som även fick nobben förra våren.

– Det känns väldigt tråkigt att den styrande majoriteten i Region Örebro län inte vill stötta och underlätta för medarbetarna under pandemin. Det skulle man göra om man slopade avgifterna vid Karlskoga lasarett och USÖ, säger Eric Viduss (M), ledamot i regionens servicenämnd.

Undantag kan ges

Ett av argumenten mot förslaget har varit att gratisparkering måste förmånsbeskattas. Moderaterna har i riksdagens skatteutskott nu säkrat en majoritet för ett undantag av sådan beskattning tills vidare.

Det är en nyhet för Håkan Stålberg (KD), ordförande i regionens servicenämnd:

– Ja, det beslutet fanns inte när vi i servicenämnden fattade vårt beslut. Beskattningen är ett av våra argument, men vi har fler, säger Håkan Stålbert.

Andra argument mot en slopad parkeringsavgift för de anställda är att bara personal med bil gynnas, inte alla.

– Vi justerade dessutom parkeringsavgifterna när vi byggde nya parkeringshuset vid USÖ. Vi har gjort en avvägning vad som är rimligt att betala för skattebetalarna. Vi gör en förlust på sex, sju miljoner kronor per år på grund av parkeringshuset. Antingen måste vi ta ut en högre skatt eller så får besökare och anställda betala en avgift för att parkera, säger Stålbert.

Är det rimligt att anställda på Karlskoga lasarett ska betala för ett parkeringshus på USÖ?

– Vi har en väsentlig lägre avgift i Karlskoga än i Örebro. Men vi har även kostnader för våra parkeringsplatser i Karlskoga, de parkeringarna kostar också för oss, säger Håkan Stålbert.

Parkeringsavgiften för personal på USÖ är 460 kronor i månaden, i Karlskoga är avgiften 155 kronor i månaden för anställda.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga lasarettÖrebroÖrebro länPolitikRegion Örebro länUniversitetssjukhuset Örebro

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.