Bygget av den nya simhallen i Årjäng rycker allt närmare.
Men oppositionen vill avvakta med att sätta spaden i marken.
Samtidigt väcker omklädningsrummen en diskussion på Facebook.
Det var under det senaste sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) som ett igångssättningsbeslut om badhuset skulle tas.
Förvaltningen har sagt ja till att dra i gång, det samma gjorde de styrande på KSAU-sammanträdet.
Men oppositionen hade invändningar och yrkade på avslag.
– Vi vill också bygga, men vi vet för lite av vilka effekter och konsekvenser det blir efter coronan och därför vill vi avvakta. Det är ett för osäkert läge, säger Jonas Ås (KD), oppositionsråd.
Klart: Då ska nya simhallen stå klar“Vi ska avvakta“
Han säger att man aldrig varit oense inom politiken av behovet av en ny simhall, men att under rådande läge lägga flera miljoner på projektering är något Jonas Ås och oppositionen anser att man bör vänta med.
”Om vi tar fel beslut kommer vi få leva med avskrivningarna och konsekvenser upp emot 50 år, så att vänta tills återhämtningen har tagit sin början känns för oss tryggare och mer ansvarsfullt”, skriver Jonas Ås i ett inlägg på Facebook.
– Det kan ljusna om ett halvår, men just nu anser vi att vi ska avvakta med investeringar.
Kommunalrådet Daniel Schützer (S) säger att de båda sidorna tycker olika.
– Jag hade hoppats att få ut oppositionen på banan. På fullmäktige i juni så tyckte de att skolan i Töcksfors ska gå före, vilket skulle försinka simhallen med två år. Men det är inte det de för fram nu.
“Obskyrt resonemang“
Det man nu anger som skäl är alltså oron över ekonomin, vilket Daniel Schützer anser är befängt.
– Vi har slagit budget varje år sedan jag blev kommunalråd. Vi kan se hur året som passerade gick. Vi kompenserades väl från staten och alla kommuner gör resultat långt över vad man räknat med, säger han och tillägger att olika prognoser pekar på att det kommer se bra ut framöver.
– Sedan har de ett obskyrt resonemang med oss som gränskommun, men då glömmer de utjämningssystemet vilket inte slår mot den kommunala ekonomin.
Majoriteten gick som nämnts på förvaltningens linje och ett igångssättningsbeslut klubbades. Nu ska ärendet upp i kommunstyrelsen under veckan.
Finns det risk för att det dras i handbromsen där?
– Nej, vi har majoritet. Vi är väldigt överens om att vi kör, säger Daniel Schützer.
Omklädningsrumsdiskussion
I samband med att beslutet tagits kring simhallen lade kommunalrådet ut ett inlägg om detta på Facebook. Kommenterade gjorde då Beatrice Högå, verksamhetschef för Agera Värmland. En förening som jobbar för mänskliga rättigheter.
Hon ställde en fråga som också avslutades med en glad gubbe:
– Med möjlighet till separat omklädningsrum med dusch (könsneutral möjlighet men också för familj där det kan behövas)?
Varpå Daniel Schützer svarade:
– Beatrice, med tanke på din organisations agerande mot oss som medlemmar så borde du redan känna till att det planeras för det!
Förbannad
För NWT utvecklar han sitt svar gentemot föreningen. Han säger att det är sprunget ur det fall som media skrev om för ett par år sedan. Då en pojke med funktionsvariation hänvisades till att byta om på damernas toalett.
– Agera anmälde oss till DO, som sedan gav oss rätt. Det var ett extremt märkligt beteende. Vi är medlemmar och de kunde ha pratat med oss, men istället gick de på tidningsrubriker, säger Daniel Schützer och tillägger att han “är förbannad och kan tänka sig att lämna organisationen”.
Även PRO hoppas få komma med åsikter.
Nu kommer kommunen att tillgodose alla behov som finns, som sig bör när det byggs nytt, men att ändra i något som då var på fallrepet ansåg man svårt.
Tror du det finns några i Årjäng som kommer att reagera på detta?
– Nej det är ingen som har ont av extra utrymmen, så jag tvivlar på att någon har synpunkter på det. Det finns alla möjliga anledningar till att vilja ha ett eget omklädningsrum, som att man har en tillfällig stomipåse. Det har inget med enbart könsidentitet att göra, säger Daniel Schützer.