De har fått åtta mil till postlådan efter Norges nya regler

Publicerad:
Här var det stopp för Gunnar Mosling. Nu måste han och fru ta en rejäl omväg till jobbet, det samma gäller de som hyr hus av familjen Mosling. Foto: Privat

Vanligtvis har Gunnar Mosling 20 minuter till jobbet och en kilometer till posten.

Men nu är det inga vanliga tider.

Gunnar Mosling har hamnat lite i kläm i och med Norges nya gränsregler. Han bor i Sverige, strax norr om Östervallskog, men för att kunna ta sig ut från sin fastighet måste han in i Norge. Vanligtvis en kort runda och sedan är han inne i Sverige igen.

Men den vanliga vägen är numera ajabaja. Endast fyra gränsövergångar är godkända som passager.

– Nu måste jag åka ganska långt in i Norge och ner till Ørje, det är den övergång jag kan använda, säger Gunnar Mosling.

Han och frun jobbar i Töcksfors. Turen dit brukar ta uppåt 20 minuter.

– Nu tar det 50 minuter. Vi brukar åka hemifrån vid fem på morgonen, nu får vi starta strax före fyra för att hinna.

Måste förklara

Detta innebär också att han måste betala vägtull två gånger om dagen samt stanna i ett antal poliskontroller. Först vid tullstationen, sedan en gång till längre in i Norge.

– Det är coronatester, så jag får förklara hur det ligger till och vi kan komma igenom. Men det är olika som jobbar varje dag, så jag måste förklara igen. Så här kommer det vara varje dag.

Nekas lön efter Norges senaste gränsbesked

Så det är den vägen, E18 från Ørje, som gäller för dig nu?

– Ja, det finns inget annat val. Det finns en liten väg nära där jag bor, men om jag tar bort snön där så kommer de och stänger den också om jag använder den.

Långt till post och sop

Har det blivit längre till jobbet så är det inget jämfört med postlådan. Den står på svensk mark, men för att komma dit, ja ni fattar. Det blir en omväg på ungefär åtta mil.

– Så nu hämtar jag posten en gång i veckan, det går inte att göra det varje dag. Visst kan jag gå genom skogen, men det är också en bra bit.

Det är inte bara att svänga förbi lådan på vägen hem från jobbet längre, nu krävs det planering eller en låååång omväg på åtta mil. (Bilden är en genrebild)
Det är inte bara att svänga förbi lådan på vägen hem från jobbet längre, nu krävs det planering eller en låååång omväg på åtta mil. (Bilden är en genrebild) Foto: Janerik Henriksson/TT

Sophanteringen blir också lidande. Nu kommer Gunnar Mosling att dra iväg med soptunnan genom skogen och ställa den i Sverige. Det blir sedan en extra promenad på runt 700 meter för att kasta en påse hushållssopor.

När det kommer till matinköp brukar de göras i Töcksfors i samband med hemresa från arbetet, men:

– Vi åker ju in i Norge, så vi måste tänka på vad vi handlar och har i bilen. Det är så mycket som påverkas.

Komplementbutiken dryga kilometern bort ligger i Sverige och är inte heller lätt att besöka.

Kommer det bli några lättnader för dig?

– De säger att om detta fortsätter så ska de se vad de kan göra, men jag tror inte det händer nåt, säger Gunnar Mosling som tror att rådande omständigheter kan fortsätta upp till ett par månader.

Så det är bara att rätta sig efter reglerna just nu?

– Vi har inget val. Vi tänkte att vi kanske kan ha en bil stående i Sverige, men vi är bortskämda med att ha garage. Att ställa sig och skrapa is så tidigt på morgonen, nej då tar jag hellre de 45 minuterna extra i bil.

Artikeltaggar

NyheterÖstervallskogPendlingPostSoporSverigeTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare