Hoppa till huvudinnehållet

Privat äldreomsorg bättre under pandemin

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Privata aktörer har haft en positiv påverkan på svensk äldreomsorg, och så även under pandemin, skriver Benjamin Dousa och Emanuel Örtengren.

Regeringen skyller sitt misslyckande att skydda äldre under coronapandemin på privata äldreomsorgsutförare. Mycket pekar dock på att privat äldreomsorg har varit bättre än offentlig på att hålla smittan nere.

Benjamin Dousa, vd, Timbro.
Benjamin Dousa, vd, Timbro. Foto: Timbro

Trots att coronapandemin är långt ifrån över skyller regeringen misslyckandet att skydda äldre från smitta på privata äldreomsorgsutförare. Redan i juni antydde utrikesminister Ann Linde (S) att privata äldreboenden var en orsak till Sveriges höga dödlighet. Sanningen är dock en annan. SVT:s granskning av överdödligheten i Stockholm (2/6), Göteborgs-Postens genomgång av äldreboendena i Göteborg (11/5) och Sveriges Radios kartläggning i Uppsala län (14/6) når alla samma slutsats: privata äldreboenden har varit bättre än kommunala på att hålla nere smittspridningen och dödligheten.

Så skriver du en debattartikel

De här skillnaderna är inte förvånande. I Socialstyrelsens öppna jämförelser av äldreomsorgen presterar privata aktörer konsekvent bättre än offentliga. Enligt förra årets undersökning rankades privata aktörer högre än kommunala på 18 av 20 jämförbara kvalitetsmått för äldreboenden, och 14 av 16 mått för hemtjänsten. Forskning av bland andra Mats Bergman har också visat att upphandling av äldreboenden till framför allt vinstdrivande aktörer minskade både dödstalen och kostnaderna per invånare i kommunen. Annan forskning tyder på att konkurrensutsättning i sig inte har haft några effekter på exempelvis personaltätheten.

Emanuel Örtengren, välfärdsansvarig, Timbro.
Emanuel Örtengren, välfärdsansvarig, Timbro. Foto: Mathias Blom/The Happy Creative

Privata aktörer har haft en positiv påverkan på svensk äldreomsorg, och så även under pandemin. Sveriges största omsorgsföretag Attendo och Vardaga införde besöksrestriktioner redan den 11 mars, samma dag som Världshälsoorganisationen WHO deklarerade att Covid-19 var en pandemi. Det kom inget bindande statligt beslut om smittskyddsåtgärder i äldreomsorgen förrän tre veckor senare. Hade dessa företag och vissa kommuner väntat på regeringen hade ännu fler äldre med stor sannolikhet dött.

På många håll gick privata företag också längre än vad myndigheter, regioner och kommuner krävde. I Landskrona använde de privata omsorgsföretagen till exempel skyddsutrustning även på boenden utan smitta, trots att kommunen inte hade ett sådant krav. Attendo införde munskydd för all personal i hemtjänsten i början av april, och gjorde egna inköp direkt från Kina.

Coronakommissionens första delredovisning drog slutsatsen att huvudanledningen till Sveriges höga dödstal i äldreomsorgen är den stora allmänna smittspridningen. Privata aktörer har dock legat steget före regeringen och myndigheter för att minska smittspridningen. När socialdemokrater och vänsterdebattörer ändå försöker smutskasta den privata omsorgsbranschen så bygger det på en ovilja att själva ta ansvar, snarare än på fakta och evidens. Ska Sverige nu få världens bästa äldreomsorg behövs mer valfrihet, inte mindre.

Benjamin Dousa

Vd, Timbro

Emanuel Örtengren

Välfärdsansvarig, Timbro

Artikeltaggar

ÄldreboendeÄldreomsorgAnn LindeAttendo careBenjamin DousaCoronavirusetDebattGöteborgs-PostenSocialstyrelsenSveriges RadioSVTVardagaWHO