Varför sviker Karlstads kommun sina ytterområden?

Debatt
PUBLICERAD:
Känner inte den politiska majoriteten i Karlstad till att det inte bara är de som bor i de nybyggda bostadsrätterna vid Inre hamn som betalar skatt till kommunen, skriver Robert Warholm.
Foto: Lisa Olaison
Varje gång som valet står mellan att satsa på ytterområdena och att satsa på centrum väljer den politiska majoriteten centrum, skriver Robert Warholm.

I december fattade kultur- och fritidsnämnden i Karlstad ett beslut som tyvärr inte har uppmärksammats så mycket. Den politiska majoriteten drev igenom att öppettiderna på närbiblioteken ska skäras ned kraftigt. Exempelvis i Vålberg kommer biblioteket bara att ha öppet 10 timmar i veckan istället för 25 timmar. Öppettiderna minskar alltså med 60 procent.

Tyvärr ska man kanske inte förvånas. Det är samma majoritet som för några år sedan avskaffade medborgarkontoren i Molkom, Vålberg, Skattkärr och på Kronoparken. Istället satsade man på en central verksamhet i Tingvallastaden. Varje gång som valet står mellan att satsa på ytterområdena och att satsa på centrum väljer den politiska majoriteten centrum.

Man kan undra om det blågröna styret har förstått vad ett bibliotek har för funktion. Det ger medborgare möjlighet att komma in och botanisera bland de böcker som finns i hyllorna, men även att be den välutbildade personalen om råd och hjälp. Det är inte alla förunnat att kunna hitta den typ av böcker som man efterfrågar. Men det är också en plats där medborgare kan låna datorer och få hjälp med utskrifter. Ibland har man ordnat med författarbesök, som ofta har varit mycket välbesökta.

När statlig och kommunal verksamhet har dragit sig tillbaka från områden utanför de större städerna har biblioteken ändå kunnat vara en samlingspunkt.

Känner inte den politiska majoriteten i Karlstad till att det inte bara är de som bor i de nybyggda bostadsrätterna vid Inre hamn som betalar skatt till kommunen? Det gör även de som bor i ytterområdena. Varför ska skattetrycket vara lika, men inte servicen?

Det märks allt tydligare att det i Karlstad behövs ett alternativ till dagens styre, som är berett att verka för att hela kommunen ska leva.

Robert Warholm

Ordförande för Karlstads Framtid, det lokala partiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.