Therese Henner: Låter det traditionella inspirera till nya former

Publicerad:
Therese Henner ställer ut på Galleri 39 från och med lördag. Där visar hon vad hon gjort under sitt stipendieår då hon arbetat både med nya och gamla vävtekniker. Foto: Kerstin Herö

“Pulled warp” är fortfarande en ganska lite använd vävteknik i Sverige. Men en som har ägnat mycket tid åt det är Therese Henner som ställer ut på Galleri 39 i Arvika.

Besökare kan genom utställningen följa hennes studier och utforskande inom textilt konsthantverk under det gångna året.

För drygt ett år sedan fick hon motta Wettergrensstiftelsens utbildningsstipendium som ger en ung person verksam inom kultursektorn möjlighet att vidareutbilda sig inom sitt område.

I somras berättade Arvika Nyheter om Therese Henner, när hon som en del i sitt utbildningsprojekt, höll på att växtfärga garner vid sjön Lilla Salungen i Mangskog.

– Jag är mitt uppe i projektet och vet inte vad det kommer att ända i än", förklarade hon då.

Men nu finns svaret på Galleri 39 som öppnar på lördag. En del av utställningen består av bruksväv, som kärlhanddukar och kuddfodral tillverkade i traditionella tekniker.

– Jag blandade olika material, lin, garn, ull.

Hantverk i tredimensionella former med vävtekniken pulled warp.
Hantverk i tredimensionella former med vävtekniken pulled warp. Foto: Kerstin Herö

Medan den andra delen av utställningen visar nyare uttryck i tredimensionella former, lampskärmar, skålar, vaser och smycken. Och det verk som fick avsluta året, “Krusning”, en stor bildväv i olika blå nyanser som ska återge speglingar och krusningar på vattenytan, en solig dag vid sjön.

– Man kan bli så fascinerad när man sitter vid kanten och tittar.

Och det har hon gjort när tillfälle getts, inte minst vid Skutboudden i Brunskog, där hon haft sin ateljé som hon fått låna av hembygdsföreningen under projektet.

"Krusning“ är vävd med tre olika tekniker, röllakan, rosengång och den tredimensionella vävtekniken pulled warp som gett bildväven dess böljande form.

Bildväven "Krusning" som avslutade året. För att utföra den har hon fått stöd från Region Värmland inom ramen för “Kreativ karantän” som går till kulturutövare i Värmland.
Bildväven "Krusning" som avslutade året. För att utföra den har hon fått stöd från Region Värmland inom ramen för “Kreativ karantän” som går till kulturutövare i Värmland.

Mycket enkelt så kan tekniken beskrivas så att man väver in formen i varpen. Man lämnar vissa partier av varpen ovävda. Sen, när man tar ner väven, drar man ihop de delarna och på så vis skapar man de former man vill få fram.

Therese Henner upptäckte tekniken när hon gjorde sitt examensarbete under sin utbildning i textilt konsthantverk i Norge. Och hon kände att hon ville utveckla den tekniken. Bland annat ville hon kunna arbeta med den i större format, och då behövde hon en vävstol. Då räckte inte ramväven till längre. Men först behövde hon lära sig mer om de grundläggande teknikerna inom traditionell vävning.

– Jag inspireras av den gamla och värmländska traditionen. Den bidrar till lusten och glädjen att skapa. Sen vill jag arbeta vidare med mitt eget uttryck och de här teknikerna med pulled warp.

Även den gamla miljön, där hon suttit och arbetat har gett henne inspiration.

“Mitt första år i vävstolen” kallar Therese Henner sin utställning på Galleri 39.
“Mitt första år i vävstolen” kallar Therese Henner sin utställning på Galleri 39. Foto: Kerstin Herö

I korgar ligger färgglada nystan från växtfärgningen vid Lilla Salungen i somras, där hon hade textilkonstnären Gunilla Brander Smedberg som handledare.

– Hon har även handlett mig i det konstnärliga uttrycket och varit lite av en mentor.

Ritva Lingroth har också funnits med under utbildningsprojektet med sin grundläggande vävkunskap.

Therese Henner hoppas kunna fortsätta jobba med design och textilt hantverk i framtiden i eget företag som hon startade i höstas. Hon har också ett stort intresse för hållbarhet som hon nog tänker försöka förmedla vidare genom kursverksamhet, till exempel genom att dela med sig av små knep om hur man enkelt kan laga sina kläder själv.

I maj är hon gästutställare på Arvika Konsthantverk.

Men närmast väntar utställningen “Mitt första år i vävstolen” på Galleri 39.

Artikeltaggar

ArvikaGalleri 39HantverkNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare