Räkna inte med Centern

Ledare
PUBLICERAD:
Annie Lööf är en del av de rödgröna.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Det finns ingen anledning att förvånas över beskedet från Centerledaren Annie Lööf att de inte kommer att samarbeta med Moderaterna om dessa förhandlar med Sverigedemokraterna. Så har det ju varit i flera år och det finns ingen anledning för oppositionen att räkna med Centerpartiet.

Det var i Sveriges Televisions nya intervjuprogram 30 minuter (27/1) som Annie Lööf reagerade på vad Moderatledaren Ulf Kristersson sade i samma program veckan innan (20/1), att hans parti kan tänka sig att samarbeta med SD. Inte heller det var något nytt besked.

Kristersson har sagt att han vill bilda regering med Kristdemokraterna, och sedan söka stöd för det liksom för sin politik i riksdagen. Det innebär stöd och samarbete också från SD, men även från andra, inklusive Centern. Det är den enda rimliga hållningen givet en parlamentarisk situation där det inte finns några klara majoriteter. Även det en känd hållning.

Centern har dock målat in sig i ett hörn, och det gjorde de redan när januariöverenskommelsen ingicks. Från att kunna vara tungan på vågen gick man till att bli ett ensidigt stödparti åt socialdemokratin. Med beröringsskräck och demonisering av den andra sidan har man ju effektivt bränt broarna dit. Så det klingade ihåligt när Lööf i bland annat en TT-intervju strax före årsskiftet (28/12 2020) sade att de kommer att gå till val som en självständig liberal kraft. Väljarna vet nu att en röst på Centern är en röst på ett fortsatt regeringsinnehav för Stefan Löfven.

Då sade hon även att hon ville samarbeta i det politiska mittfältet, och dit räknades alla utom SD och Vänsterpartiet. Nu räknar hon tydligen bort M och KD också, och vad blir då kvar av detta förmenta "mitt"? Det där med att inte acceptera Vänstern heller är också bara nys. V är minst lika mycket stödparti till regeringen som C är, och det borde hon veta, men inbillar sig kanske något annat.

Lööf gjorde även ett stort nummer av att varna januarikollegan Liberalerna för att lämna Jöken. Då hotar minsann regeringskris och ett extra val. Det klingar också ihåligt. Frågan är existentiell för L på ett sätt som den inte är för C, men C vill ogärna ensamma bära bördan av att vara stödhjul åt S.

Hon menar att utan L finns inte Jöken, och då kan man heller inte driva igenom en budget. Det är också nys. Jöken har inget konstitutionellt värde. Regeringen sitter kvar så länge inte en absolut majoritet är emot den. Den får likaså igenom sin budget om inte ett annat budgetförslag får större stöd. Om inte alla L-ledamöter aktivt går mot regeringen (inte så sannolikt givet hur splittrade de är) så kan den sitta kvar. När både hon och Löfven hotar med extra val så är det en del i maktspelet för att göra de andra oroliga och få dem att sitta still i båten.

Ulf Kristersson tar Lööfs utspel föredömligt lugnt. Han har klokt nog redan räknat bort Centern. För ett halvår sedan sade han i SVT:s Aktuellt (31/8 2020): "Jag samtalar gärna med Centerpartiet eftersom det är många frågor där vi har ganska lika uppfattningar, men jag kommer aldrig låta regeringsfrågan avgöras av att C inte vill samtala med andra partier." Det torde gälla i än högre grad nu.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.