Hoppa till huvudinnehållet

Semesterläget fortsatt oklart för vårdpersonalen: “Vi jobbar på det”

Publicerad:
Vårdpersonalens läge är ansträngt under pandemin.
Vårdpersonalens läge är ansträngt under pandemin. Foto: Lisa Olaison

Vårdpersonalens slitsamma vardag fortsätter. Enligt Vårdförbundets ordförande Camilla Gustafsson måste personalens semester garanteras men trots detta finns det inga klara besked från Region Värmland än.

Camilla Gustafsson beskriver vårdpersonalens vardag som orosfylld.

– Vi ser en stor oro bland personalen, oro inför framtiden men också för scheman, förflyttningar och återhämtning. Man är i en otroligt pressad situation just nu och alla inom hälsa och sjukvård påverkas av pandemin.

Pågående rekrytering

Behovet för återhämtning är stort. Wolmer Edqvist, tillförordnad HR-chef för hälso- och sjukvården på Region Värmland, berättar att de är mitt uppe i brinnande semesterplanering och att rekryteringsarbetet är i gång.

– Det är ett mycket ansträngt läge just nu, personalen är trötta och slitna. Vi hoppas på ett lugnare pandemiskt läge framöver och på rekrytering av ny personal.

Camilla Gustafsson betonar vikten av återhämtning för vårdpersonalen och menar att semestern måste säkras.

– Sliter man ut våra medlemmar nu finns det ingen som kan ta över. Jag förstår inte hur man kan tro att de kan pressas så hårt så länge. Arbetsgivaren måste anpassa verksamheten efter bemanningen och inte bemanningen efter verksamheten om man vill ha personalen och dess kompetens kvar.

Wolmer Edqvist förstår personalens oro, men kan inte ge några klara besked.

Kommer semesterbemanningen att gå ihop?

– Det är ett utmanande läge men vi gör vårt bästa och har goda förhoppningar om att kunna erbjuda den semester som våra medarbetare så väl behöver.

Kommer alla att få den semester de är berättigade till?

– Vi jobbar för att alla ska få den semester de ska ha.

Semesterväxling

En annan semesterfråga där det finns missnöje bland personal är den så kallade semesterväxlingen.

Den innebär att semesterersättning kan bytas mot lediga dagar. Detta var möjligt för personal inom den gamla regionen. Efter att landstinget gick samman med kommunalförbundet Region Värmland skulle all personal inom den nya regionen, alltså även hälso- och sjukvårdspersonal, kunna nyttja denna förmån.

Viss vårdpersonal fick semesterväxling beviljad medan kollegor nekades, med hänvisning till pandemiläget.

– Så kan det vara. Olika verksamheter har olika förutsättningar. I verksamheter av akut karaktär behövs det alltid någon på plats, säger Wolmer Edqvist.

Artikeltaggar

Camilla GustafssonRegion VärmlandSemesterSjukvårdVård och omsorgVårdförbundetVärmlands länWolmer Edqvist

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.