Hoppa till huvudinnehållet

Regionen kan sikta mot noll i klimatpåverkan till 2045

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se

Region Värmland kan sikta på ett nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045.

Det framgår av förslaget till ny miljöplan.

I nästa vecka behandlas förslaget till ny miljöplan för Region Värmland i hälso- och sjukvårdsnämnden, regionala utvecklingsnämnden och kollektivtrafiknämnden.

Enligt förslaget inriktas arbetet 2023 på att ta fram en plan som ska göra att regionen inte har några nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

Men förslaget till miljöplan innehåller också åtgärder på kortare sikt.

Till exempel ska klimatavtrycket från tjänsteresor minska med 45 procent från 2019 till 2024. All kollektivtrafik som kan ska drivas med förnybara drivmedel och marknadsandelarna för kollektivtrafik, gång och cykel ska öka.

När det gäller regionens fastigheter ska bland annat klimatavtrycket från driften minska med 4 procent från 2019 till 2024 och andelen energi som regionen producerar själv ska öka.

Påverkar hälsan

Återvinningen av material ska öka till minst 55 procent och miljökrav ska ingå i fler avtal.

Regionen ska också minska koldioxidintensiteten i sina aktieinnehav och försöka sätta fler miljömål i sin policy för placeringar.

Målet är också att matsvinnet från regionens verksamheter ska minska med 50 procent till 2024 och att andelen ekologiska livsmedel ska nå 50 procent.

För att kunna nå målen bedöms regionen behöva skjuta till 1,5 miljoner för bland annat IT-stöd.

Av förslaget framgår det att en varmare planet påverkar människors hälsa, till exempel genom mer pollen som orsakar allergi hos fler, ökad dödlighet i värmeböljor och större spridning av sjukdomar som borrelia och TBE.

Efter att de olika nämnderna har behandlat förslaget ska det även tas upp i regionstyrelsen.

Artikeltaggar

FästingarHälso- och sjukvårdsnämndenKlimatKollektivtrafiknämnden Region VärmlandMiljöPolitikRegion VärmlandRegionala utvecklingsnämndenRegionstyrelsen VärmlandTBEVärmlands länÅtervinning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.