Mejern: “Nu måste vi sätta ner foten”

Publicerad:
Så här såg det ut i Norge förra året, när Tom Cruise hoppade från fjället Helsetkopen . Sådana hopp vill Lars Mejern Larsson hellre se görs från värmländska och svenska toppar framöver. Foto: Geir Olsen

Lars Mejern Larsson (S) vill se fler utländska filminspelningar i Värmland och Sverige.

Men att till exempel James Bond skulle komma hit verkar ta längre tid än önskat.

– Nu måste vi sätta ner foten!

Tidigare i januari skrev den värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson en fråga till näringsminister Ibrahim Baylan (S). Där frågade Mejern Larsson hur regeringen ska jobba för att införa ett så kallat produktionsincitament. Vilket innebär att staten återbetalar en viss procent av vad film- och tv-produktioner spenderar i landet.

Mejern vill ha Bond till Värmland

Nu har svaret kommit och värmlänningen är inte nöjd.

– Det känns som att näringsministern har missförstått min fråga, säger han till NWT.

Lars Mejern Larsson (S) vill att ett produktionsincitament införs så snart det går. De kan hjälpa till att få ekonomin att må bättre efter pandemin.
Lars Mejern Larsson (S) vill att ett produktionsincitament införs så snart det går. De kan hjälpa till att få ekonomin att må bättre efter pandemin. Foto: Tommy Andersson

Inget krisstöd

I svaret pratat Baylan om olika stödåtgärder för filmbranschen under rådande pandemi.

– Men det här handlar inte om krisstöd, utan tvärtom. Det är en motor för andra. En motor som kan generera stora pengar för Värmland och Sverige, kopplat till besöksnäringen.

I dag har 24 europeiska länder ett produktionsincitament, vilket gör att filminspelningar läggs till dessa länder, till exempel Norge där de senaste filmerna i Mission Impossible- och James Bond-serierna spelats in.

Det ger pengar till andra länder i förlängningen, pengar som kunde ha kommit Sverige till gagn. Som ett exempel tar Lars Mejern Larsson den nyversion av Utvandrarna som nu spelas in.

– Där har de haft 2 000 statister, men inte bara det. Det är hantverksjobb, övernattningar, mat. Det här handlar om arbeten. Nu är regeringen ödmjuka och säger att de ser betydelsen av filmindustrin, men ett produktionsincitament måste bli verklighet nu.

Finns det några faror med att införa det här?

– Hade det funnits det hade inte 24 andra länder gjort det. Nu väljer man att filma där det finns, vilket man är tydlig med från filmbranschen.

Kanske kommer det en tid när amerikanska Scarlett Johansson susar ner för Klarälven på en flotte under en filminspelning...
Kanske kommer det en tid när amerikanska Scarlett Johansson susar ner för Klarälven på en flotte under en filminspelning... Foto: Arthur Mola

– Jag ser hellre att Scarlett Johansson åker flotte i Klarälven eller att Tom Cruise hoppar drakflyg från Branäsberget. Tänk när andra ser Värmland på film och vill åka hit.

Starkt varumärke

Frågan släpper han så klart inte. Lars Mejern Larsson säger att han kommer jobba för att detta ska finnas med i höstbudgeten.

– Man ska vilja se svensk film, men framförallt film som är filmad i Sverige. Tänk vilket starkt varumärke det är. Vi är många i kulturgänget som är på det är och jobbar stenhårt.

– Den här frågan har hängt med sedan 2017, men nu måste vi sätta ner foten!

Artikeltaggar

FilmIbrahim BaylanLars Mejern LarssonNöje/KulturNorgeNyheterPolitikSverigeTom CruiseVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare