Hoppa till huvudinnehållet

Föreslår ny fritidsgård i centrum

Publicerad:
Peter Andersson startade Nattvandring Karlskoga förra våren och i dagsläget är cirka 15 personer aktiva.
Peter Andersson startade Nattvandring Karlskoga förra våren och i dagsläget är cirka 15 personer aktiva. Foto: Christoffer Tuulik

Karlskoga behöver en fritidsgård i centrum.

Det tycker Peter Andersson som lämnat ett Karlskogaförslag, som snart behandlas av politikerna.

– Ungdomarna i centrum åker inte till fritidsgårdarna i ytterområdena, säger Peter Andersson.

Läs den andra artikeln här:

Nattvandrarna: "Unga har stannat hemma"

Peter Andersson arbetar som lärare på Bregårdsskolan och startade Nattvandring Karlskoga för snart ett år sedan.

Han och övriga nattvandrare har fått många indikationer på att ungdomar som bor i centrum och närområdena inte besöker fritidsgårdarna Skranta och Österleden, som finns i ytterområdena av tätorten.

– I stället hänger många unga på "donken" alltså McDonalds. Det är väl troligen ingen nyhet för någon som varit där. McDonalds har blivit något av en fritidsgård, säger Peter Andersson.

Donken fritidsgård

En del unga går dit och hänger tillsammans utan att handla något och stannar länge.

– Personalen har ibland problem att hysa ut dem. Det finns öppet wifi och vintertid är det varmt där, men de är där oavsett årstid. Det är särskilt dåligt nu under pandemin när man inte ska träffas på det sättet, säger Andersson.

Därför har Peter Andersson i sin roll som nattvandrare lämnat in förslaget om en central fritidsgård. Han framhåller att han inte vet om alla unga är intresserade av en fritidsgård.

– Men vi nattvandrare vill lyfta ungdomarnas situation. Vårt mål är att unga ska bli tryggare och att det finns fler vuxna på stan. Om det skulle finnas en central fritidsgård skulle fler känna sig tryggare, säger han.

Finns en bra lokal

Bregårdsskolans aula ska snart byggas om och skolans uppehållsrum har fått flytta till A-husets källare.

– Det öppnar för att dessa lokaler även kan användas till en fritidsgård. Utanför uppehållsrummet finns en belyst multiarena där ungdomar kan spela basket, fotboll samt schack. Det finns ytterligare en basketplan och en grusad fotbollsplan i närheten, fortsätter han.

Nytt hus inte för alla

Ungdomens hus som också ska byggas kommer vara för unga mellan 15 och 20 år. Men det räcker inte, tycker Andersson.

– Var ska alla andra ungdomar ta vägen? Risken är att de som inte kommer in hänger utanför eller ger upphov till tråkigheter någon annanstans.

Om det fanns en naturlig samlingspunkt i centrum för alla skulle även skadegörelsen minska eller kanske upphöra, tror han.

– Det skulle kunna bli en vinst för alla. I stället för att kommunen ska lägga pengar på krossade fönster och skadegörelse kan de pengarna läggas på trygga kommunens ungdomar. En betydligt roligare utgift.

Tioåringar och äldre

Som nattvandrare har han märkt att barn från tioårsåldern och uppåt befinner sig ute om kvällarna – vardag som helg – även om långt från alla stökar.

– De minsta är ofta i skateparken eller är ute och cyklar. Det är viktigt att alla får ett sammanhang. Andra insatser förutom fritidsgård kan vara Folkhälsans unikkvällar. Det görs mycket för unga men få kommer, ungdomarna behöver steppa upp, säger Peter Andersson.

Karlskogaförslaget lämnades i början av januari och har fått 78 ja-röster på kommunens hemsida. Förslaget får därför tas upp politiskt och den första instansen som behandlar förslaget blir barn- och utbildningsnämnden i mars.

Artikeltaggar

BregårdsskolanFritidsgårdarKarlskogaKarlskoga centrumKarlskoga kommunKarlskoga kommun (org)KarlskogaförslagMcDonaldsMedborgarförslagNattvandrareSkola och utbildningSkolförvaltningenSkrantaUngdomar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.