Digital demokrati?

Ledare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Fullmäktige kan få tas om.
Foto: Morgan Bäckvall

Det finns en risk att besluten på kommunfullmäktige i december får tas om. Detta efter ett utslag från förvaltningsrätten mot Luleå kommun som ogiltigförklarade ett digitalt möte där alla deltagare inte kunde se varandra. Blir det vägledande för andra kommuner kan det få stora konsekvenser, och visar också på hur vanskligt det kan bli för demokratiskt beslutsfattare under pandemin.

Det är förståeligt att man vill kunna hålla möten på distans i coronatider, men samtidigt så måste även demokratins spelregler respekteras. Möten på distans eller i reducerade församlingar (som i riksdagen) är i längden inte bra, och det har tänkts alltför lite på de konsekvenser det kan få.

Nu är även kommunfullmäktigemötet i Torsby överklagat av delar av oppositionen, och oavsett hur utgången blir i domstolen så visar det på att kommunledningen inte tänkt till ordentligt över hur formerna för mötena skall gå till. Det är det fler kommuner och regioner som måste fundera allvarligt på.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.