Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnhäst allvarligt skadad av hål i banan

Publicerad:
Paw Mahony gör segergest på Åby med Millmighty men nu har det visat sig att hästen åkte på en allvarlig skada i loppet.
Paw Mahony gör segergest på Åby med Millmighty men nu har det visat sig att hästen åkte på en allvarlig skada i loppet. Foto: Malin Albinsson

För en vecka sedan vann Millmigthy ett V86-lopp på Åby.

Nu är det dock inte lika muntert då han åkte på en allvarlig skada under loppet.

– Han trampade ner i ett hål i den sista kurvan och det var då som det hände, berättar tränaren Paw Mahony.

Det var stor dramatik när Millmighty vann V86-5 på Åby för en vecka sedan. Han galopperade i ett klart försprång i den sista kurvan, men trots de felstegen kom han tillbaka och vann loppet.

Nu visar det sig emellertid att hästen har åkt på en allvarlig skada i samband med vinstloppet.

– Tjälen hade gått ur banan i den sista kurvan och det var ett hål i banan som han trampade ner i. Det var därför som han galopperade och det var då skadan kom, berättar Paw Mahony.

Kan ta lång tid

Nu har han fått besked av veterinären att det handlar om en blödning på gaffelbandet för Millmighty. Det innebär en läkningstid på mellan tre till sex månader, men Mahony är inne på att det kommer att ta längre tid än så.

– Det är inte bråttom att komma ut på tävlingsbanan igen utan det viktiga är att han får tid på sig så att han kan komma ut och prestera på topp igen. Han måste få bli hel och fräsch så han kan göra sig rättvisa på banan.

“Hade kanske strukit”

Vintertid är väldigt speciellt i travsporten och banunderlaget. Framför allt när temperaturen ligger och pendlar under och över nollstrecket om vartannat är det jobbigt för banpersonalen.

– På Åby bad de oss att inte värma upp hästarna på det innersta spåret så jag värmde i tredje- och fjärdespår. Jag var aldrig nere på innerspåret i kurvan förrän det var dags för lopp. Jag visste inte om det här hålet i banan förrän jag passerade där under det första varvet. Det är en svår tid för alla, men hade jag värmt på innerspåret så hade jag kanske strukit Millmighty, men det är bara gissningar och det kunde lika gärna ha gått bra, säger Mahony.

Som ett farthinder

Och han är inte arg på banpersonalen för att det skulle varit ett dåligt jobb utfört.

– Man kan inte lasta någon. Det är ingen som vill ha ett hål i banan utan det är bara tråkigt att det blev som det blev. Vi får försöka vara positiva och se det som ett farthinder i karriären. Millmighty är bara fem år och har inte gjort så många starter. Han är bra och tuff och kommer att komma tillbaka.

Artikeltaggar

MangskogPaw MahonyTravV86

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.