Hoppa till huvudinnehållet

Nytt museum går Karlstad förbi - landar i Stockholm

Publicerad:
Jonas Naddebo (C), Stockholms nya kultur- och stadsmiljöborgarråd, är nöjd med regeringens besked.
Jonas Naddebo (C), Stockholms nya kultur- och stadsmiljöborgarråd, är nöjd med regeringens besked. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Karlstad försökte, men det nya Förintelsemuseet kommer inte att byggas upp i Värmland.

– Jag är glad att regeringen lyssnat till våra argument i Stockholm, säger Jonas Naddebo, (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd.

Karlstads kommun var en av kommunerna som anmälde sitt intresse, när regeringen utredde var ett helt nytt museum om Förintelsen ska byggas upp.

Men det var många om budet - och tyngst vägde huvudstaden.

Beskedet kommer i en debattartikel på DN Debatt, signerad utbildningsminister Anna Ekström (S), statsminister Stefan Löfven (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

– Vårt viktigaste budskap var att en placering i Sveriges huvudstad ger museet den tyngd som minnet av Förintelsen förtjänar. Många skolklasser från hela Sverige besöker Stockholm, och museet kan bli en naturlig del i programmet. Det är viktigt att kommande generationer får lära sig om Förintelsen, så att den aldrig faller i glömska, säger Jonas Naddebo, som är kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

Exakt var i Stockholm museet ska ligga är inte bestämt, men i ett pressmeddelande framhåller han att det finns flera platser, som är tänkbara.

– I och med regeringens besked kan vi nu bistå i arbetet med att hitta en bra och lättillgänglig plats i staden, säger Jonas Naddebo.

"Stockholm ger mest tyngd åt nytt museum"Många vill ha nytt museum: "Vi fortsätter slåss"Ett steg närmare ett svenskt Förintelsemuseum

Artikeltaggar

FörintelsenHistoriaKarlstadKarlstads kommunMuseumNöje/KulturNyheterStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.