Nytt år och nya möjligheter

Privatekonomi
PUBLICERAD:

Alla är medvetna om att ett sparande är bra. Det är räddningen om inkomsten försämras eller om något oförutsett inträffar. Att veta räcker inte – man måste också ha de ekonomiska förutsättningarna för det.

Att börja med och bibehålla en ny och god vana, inbillar jag mig, är lättare i början av ett år. Och varför inte börja med att sammanställa 2020? Studera dina vanor för att upptäcka just dina fallgropar. Det kan du göra med hjälp av transaktionerna kopplade till ditt konto. Jag vet personer som efter att de gått igenom sin ekonomi sagt upp alla utskick om rea och utförsäljning och en annan begränsade antalet uteluncher och utekvällar drastiskt.

Jag har träffat så många människor som känt sig alldeles nedtyngda av alla rekommendationer om hur mycket sparande de borde ha. Har man inget sparande är det lätt att tro att alla andra kan och alla andra har mer. Mitt första råd är därför att inte jämföra dig med någon annan. Och tänk på att ett litet sparande, hur litet det än är, är bättre än ingenting alls.

När du gått igenom din ekonomi vet du hur mycket som kommer in och hur mycket som går ut varje månad. Förhoppningsvis hittar du läckor, det kan finnas i beteendemönster som återkommer och kan finnas i dubbletter av avtal eller avtal som kan omförhandlas.

Coronapandemin har ändrat vad vi kallar för det normala i grunden. Lunchen ute blir mat hemma, resor uteblir, utekvällar blir inte av, klädkoden på hemmakontoret är mer avslappnad och behovet av nya plagg minskar. Alla dessa små och stora uteblivna utgifter kan var för sig förbättra din ekonomi. Pandemin har givit oss en ofrivillig paus från det liv vi vant oss vid.

En man i min närhet slutade åka bil och buss, han köpte en cykel med dubbdäck på Blocket för pengarna han annars la på resor. Hans kolesterolvärden sjönk i takt med att midjeomfånget minskade. Varför har jag inte gjort det här tidigare, frågade han glatt. För att pandemin tvingat dig till att tänka nytt, sa jag.

För dig som känner att du borde spara mer är mina tips att skaffa dig full koll på din egen situation, upptäcka och täppa till eventuella läckor och sluta jämföra dig med andra. Börja redan idag med att sätta en ny vana 2021!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.