Hoppa till huvudinnehållet

Läkaren Eleni, 54, lämnade Grekland: "Vårdcentralen här är fantastisk"

Publicerad:
Grekiska Eleni Kanari har drömt om att flytta till Sverige i över 20 år. I slutet av 2020 blev drömmen verklighet.
Grekiska Eleni Kanari har drömt om att flytta till Sverige i över 20 år. I slutet av 2020 blev drömmen verklighet. Foto: Lisa Olaison

Grekiska Eleni Kanari följde sin dröm och flyttade till Sverige för att jobba som distriktsläkare på vårdcentralen i Hagfors. Med sin mamma och sina två tonårsbarn bor hon nu med utsikt över Rådasjön i Uddeholm.

– Vi kom hit med bara en resväska vardera. Det var svårt med frakt av möbler och annat under pandemin. Så jag har ordnat all inredning här, säger Eleni Kanari, 54, och visar in Värmlands Affärer till sitt vardagsrum.

Stora soffor med fällar tar plats intill den öppna spisen, ett fikabord står uppdukat och ur högtalare strömmar musik på låg volym.

Eleni Kanaris mamma och två tonårsbarn flyttade med till Uddeholm.
Eleni Kanaris mamma och två tonårsbarn flyttade med till Uddeholm. Foto: Lisa Olaison

– Det är så idylliskt här. Det var precis det här jag föreställde mig innan jag flyttade. Att bo vid vattnet. Fika är dock en stor, positiv överraskning – det är ljuvligt.

Nystart

I hemlandet Grekland har Eleni Kanari arbetat som läkare i över 20 år. Och minst lika länge har hon drömt om att flytta till Sverige. Efter att maken gick bort i sviterna av Alzheimers för ett år sedan kände hon ett starkt behov av en nystart. I oktober blev den svenska drömmen verklighet.

– Karolinska är en legend i Grekland. Jag har alltid beundrat och imponerats av Sverige när det gäller innovationer, den avancerade tekniken, vården, utbildningarna, de sociala systemen och den fantastiska naturen. För mig är det livskvalitet, säger Eleni Kanari.

"Sverige för mig är livskvalitet", säger Eleni Kanari.
"Sverige för mig är livskvalitet", säger Eleni Kanari. Foto: Lisa Olaison

Under ett besök i Sverige i somras sökte hon ett antal tjänster och fick flera jobberbjudanden. Men valet var enkelt.

– Jag ville till Hagfors och fick jobb som distriktsläkare inom allmänmedicin. Det är en fantastiskt välmående och välutrustad vårdcentral med jättesnälla människor, och den ligger så fint. Jag är så tacksam för att jag fått den här möjligheten att bidra. Nu studerar jag svenska, organiserat av arbetsgivaren, och hoppas kunna börja jobba så snart som möjligt. Språket är otroligt viktigt för att kunna kommunicera med patienterna, säger hon.

Inslussning

När kontraktet var påskrivet kontaktade vårdcentralen Ny i Värmland för att Eleni Kanari snabbt skulle få hjälp med inslussningen i det svenska samhället.

– Hon är nog vårt snabbaste case. Från att vi träffades digitalt första gången till att vi åkte runt på husvisningar gick det bara en vecka, och ytterligare en vecka senare var hon redo att flytta in. Normalt jobbar vi med våra case i över tre månader innan flytten, men hon var väldigt angelägen om att komma in i jobbet och stötta upp den tuffa situation vården går igenom nu i och med corona, säger Kristina Lindroos, grundare och vd på Ny i Värmland.

På andra sidan vägen ligger Rådasjön. "Det var precis det här jag drömde om innan jag flyttade hit – att bo vid en sjö", säger Eleni Kanari.
På andra sidan vägen ligger Rådasjön. "Det var precis det här jag drömde om innan jag flyttade hit – att bo vid en sjö", säger Eleni Kanari. Foto: Lisa Olaison

För Eleni Kanari innebar servicen en stor tidsbesparing och att allt blev lättare och mer bekvämt.

– Kristina hade sånt tålamod. Hon översatte, följde med till Skatteverket och hjälpte mig få personnummer, visade hur det funkade med hemförsäkring och visste vad barnen behövde. Det gjorde hela skillnaden, säger hon.

I Uddeholm och Hagfors känner sig familjen väl emottagen.

– Min bil stannade mitt i natten utanför Hagfors en gång. Ett äldre par stannade och tog med mig till en by, ringde runt och fixade mekaniker. En man i pyjamas kom ut och hämtade ett rep och drog upp min bil. Det är helt otroligt. Jag är så tacksam. Folk här är underbara, säger Eleni Kanari.

Imponerad

Hon imponeras av att pappor drar barnvagnar och tar med sig barnen när de tränar. Arbetsmässigt uppskattar hon att vårdsystemet är mer jämlikt än i Grekland.

– Här respekteras allas åsikter och man blir lyssnad på. Det blir mer effektivt och inkluderande. Det finns mer tid och utrymme för egen personlig utveckling och mindre stress. Det tar fram det bästa hos en. I Grekland är det strikt hierarkiskt och det finns ingen tid. Jag jobbade 12 timmar om dagen utan att hinna ta lunch. Här finns möjligheten för en bättre balans mellan privatliv och arbete. I resten av världen pratar man bara om det.

"Jag vill måla och meditera i skogen – inte shoppa och gå på kaféer", säger Eleni Kanari om flytten från Greklands näst största stad till lilla Uddeholm. Tavlan med påfågeln har hon målat själv.
"Jag vill måla och meditera i skogen – inte shoppa och gå på kaféer", säger Eleni Kanari om flytten från Greklands näst största stad till lilla Uddeholm. Tavlan med påfågeln har hon målat själv. Foto: Lisa Olaison

Familjen har kvar sitt hus utanför Greklands näst största stad, Thessaloniki. Kanske blir det aktuellt att sälja det framöver om Eleni Kanari hittar rätt hus att investera i kring Hagfors.

– Jag är här för att stanna resten av livet. Jag vill skapa ett gott liv för min familj och bygga öppenhjärtliga relationer med mina patienter. Jag tror på att hitta en gyllene medelväg i livet och den filosofin hittar jag i det svenska "lagom".

Tvärstopp för utländska arbetare: "De trampade vatten"

Eleni Kanaris bästa tips för att lyckas i ett nytt land

* Visualisera det du vill ha och sträva efter att nå det. Jag var inställd på att hitta en vacker plats med trevliga människor, och det gjorde jag.

* Försök anpassa dig. Var öppen för det nya. Jag känner greker som flyttat till Sverige, men de anpassade sig inte. De lärde inte känna folk och provade inget nytt. Då upplevde de en stress och flyttade hem igen. Jag vill leva som en svensk.

* Alla människor är i grund och botten modiga, men kan vara rädda för att ta första steget. Alla borde sträva efter utveckling och följa det de vill göra. Ibland har jag känt mig trött, men vill jag något ger jag allt.

Artikeltaggar

ArbeteBefolkningGreklandHagforsHagfors vårdcentralKristina LindroosLäkareMänskligtNy i VärmlandSverigeUddeholmVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.