Nu är det klart vilka lokaler som kommer att användas till vaccinationen i Arvika och Eda.
Det blir Ritz i Arvika och skyttehallen i anslutning till ishallen i Charlottenberg.
– Det handlar om att få till ett bra flöde i vaccineringen helt enkelt, säger Helena Johansson, utvecklingsledare på Regionfastigheter, till Arvika Nyheter.
Nu är det klart att vaccinationen mot corona i Arvika och Eda kommer ske i Ritz i Arvika och skyttehallen i anslutning till ishallen i Charlottenberg.
Region Värmland har valt lokalerna efter vissa kriterier. Exempelvis hur många som bor i upptagningsområdet.
– Vi har tittat på vilken kapacitet vi skulle behöva klara av på respektive vaccinationsmottagning, säger Helena Johansson, utvecklingsledare på Regionfastigheter, till Arvika Nyheter.
Att undvika trängsel är också ett viktigt kriterium.
– Vi har sett till att det finns luft så man kan hålla två meters avstånd och inte gå på varandra.
Man ska kunna sitta ner en stund efter själva sticket och det ska vara separata in- och utgångar.
– Sen ska det finnas utrymme för personalen och beredning av vaccin – alla bitarna har lagts ihop i en hög med krav.
"Ett bra flöde“
Lokalerna ska även vara lediga under den aktuella perioden.
– Då landade vi i att just de här lokalerna skulle passa och att vi kan få till ett bra flöde. Det handlar om att få till ett bra flöde i vaccineringen helt enkelt, säger Johansson.
Har ni tittat på andra alternativ?
– Ja, man har tittat runt på lite olika alternativ och även om det skulle vara lämpligt i egna lokaler.
– Man har valt att ta de här externa inhyrningarna just för att klara av en stor kapacitet utan att beröra ordinarie verksamhet för mycket.
Till sin hjälp har regionen haft fastighetsförvaltare ute i länet som känner till kommunerna. Fastighetsförvaltarna har sedan varit och tittat på lämpliga lokaler tillsammans med driftledaren för vaccinationen i det aktuella området.
En komplex fråga
Hela vaccinationsinsatsen är en komplex fråga, konstaterar Region Värmland i ett pressmeddelande.
– Det är många intressen och faktorer som ska vägas mot varandra, säger Madelene Johanzon, chef för område öppenvård i pressmeddelandet.
Region Värmland vill att så många värmlänningar som möjligt ska ha så nära som möjligt till sin vaccinationsmottagning. Distributionen av vaccinet måste dock fungera på ett bra sätt och vaccinet måste beredas och transporteras enligt läkemedelslagen.
– Detta kompliceras när vi ska använda 5-6 olika vaccin.
Tidsplanen håller
Som det ser ut nu kommer det inte tillkomma fler lokaler när man når de senare faserna av vaccineringen då fler personer ska vaccineras.
– Vi tror att vi kommer att klara oss för vi har verkligen försökt att ta i. Det enda vi har att gå på är scenarion: vaccinationsbenägenheten, hur mycket vaccin vi får och hur mycket personal man får in på en yta, säger Helena Johansson.
Om det inte hade pågått en pandemi hade man naturligtvis kunnat utnyttja mer av lokalerna, konstaterar hon.
– Vi tror att vi klarar av alla faserna i den här vaccineringen – men världen ändrar sig hela tiden har vi blivit varse om under den här pandemin och då får vi lösa det.
– Det finns befintliga vårdcentraler som man skulle kunna nyttja om man skulle behöva öka kapaciteten snabbt, men lokalerna vi har nu ska klara rejäla mängder.
Då ligger den ursprungliga tidsplanen med de olika faserna kvar?
– Ja, så som jag har uppfattat det, säger Helena Johansson.
Vaccineringens faser i Värmland
Fas 1: Pågår nu och rör cirka 20 000 värmlänningar. Här ingår personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.
Fas 2: Förväntas starta i början eller mitten av februari och rör cirka 60 000 värmlänningar. Här ingår övriga personer som är 70 år och äldre, de äldsta vaccineras först.
Vuxna som får insatser enligt LSS och vuxna som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.
Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.
Fas 3: Förväntas starta i mitten av mars och rör cirka 4 500 värmlänningar. Här ingår övriga vuxna personer (18-69 år) som tillhör en riskgrupp. Arbetet med att definiera vilka som tillhör en riskgrupp pågår.
Fas 4: Förväntas starta i mitten av april och rör cirka 160 000 värmlänningar. Här ingår övriga vuxna personer (18-69 år) som inte tillhör en riskgrupp.
Källa: Region Värmland