Hoppa till huvudinnehållet

Januari – gammalt möter nytt

Publicerad:
Anna Ekegren
Anna Ekegren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Januari är här. I skrivande stund är det vit, härlig vinter. Och tack och lov för det. När skidsemestrar ställs in är det fantastiskt att ha vinteraktiviteterna runt hörnet här hemma.

Januari är tiden för återblick på det gångna året. Semestrar som ställdes in blev ett tema för det onekligen speciella året 2020. Fler konsumenter än någonsin fick rådgivning av ECC Sverige. Vi hanterade hela 40 procent fler ärenden under 2020 jämfört med 2019. Två femtedelar av ärendena var relaterade till pandemin och handlade i många fall om resor.

Januari är också en nystart och annat än pandemin vill få utrymme. Tiden innan jul diskuterades det bland våra systerkontor om hur det skulle bli för Europas konsumenter när Storbritannien lämnar EU. Vad blir effekterna för varor jag beställer på nätet? Vad kommer att gälla för resor?

Brexit i sig är inget nytt. Storbritannien lämnade EU 1 februari 2020 med ett övergångsavtal som innebar ”business as usual” fram till 31 december 2020. Frågan var om det sedan skulle bli ett avtal för fortsatta relationer. Nu blev det ett övergripande avtal som började gälla 1 januari i år. Förändringar för konsumenter rör främst onlineköp och resor till och från Storbritannien.

Från 1 januari i år får du betala en importmoms om du handlar online från Storbritannien. Även om du beställde varorna innan årsskiftet så kan du behöva betala momsen eftersom det är när varorna skickats från Storbritannien som är avgörande. Har du beställt varor för mer än 1 600 kronor kan du dessutom behöva betala tullavgifter.

Ska du resa till Storbritannien gäller flygpassagerarrättigheterna precis som innan Brexit om du reser från flygplatser inom EU, Norge eller Schweiz. Samma sak om flygbolaget är registrerat i EU, Norge eller Schweiz. I övriga fall kan det bli en skillnad då det i de fallen är nationella regler i Storbritannien som kan gälla.

Skulle du hamna i tvist med ett brittiskt företag så kommer de flesta tvistlösningsorgan i Storbritannien att ta emot anmälningar som vanligt. Men en följd är att konsumenter inte längre kan använda sig av Europeiskt småmålsförfarande som är en domstolsprocess tänkt att effektivisera handläggningen av gränsöverskridande tvister som handlar om mindre värden. Konsumentverket har gjort en sammanställning över hur Brexit-avtalet påverkar konsumenter som ger en bra bild över de effekter som vi ser just nu.

I vårt europeiska nätverk får Brexit också effekter. Våra kollegor på ECC-kontoret i Storbritannien kommer inte längre vara en del av ECC-nätverket. Under 2021 kommer de dock fortsätta att hantera ärenden, vilket innebär att om du får problem med ett brittiskt företag kan du fortfarande vända dig till oss och vi kan kontakta våra brittiska kollegor för medling.

Mer får vi veta med tiden. Januari är bara starten.

Artikeltaggar

BrexitE-handelEUFlygtrafikKonsumentKonsumentverketKrönikorStorbritannienSverigeTullen