Hoppa till huvudinnehållet

Covidläget: Oro för ny puckel

Publicerad:
Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström noterar hur flera andra europeiska länder haft ett tvåpuckligt förlopp i andra vågen och håller tummarna för att Västra Götalandsregionens nedgång ska hålla i sig. (Arkivbild.)
Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström noterar hur flera andra europeiska länder haft ett tvåpuckligt förlopp i andra vågen och håller tummarna för att Västra Götalandsregionens nedgång ska hålla i sig. (Arkivbild.) Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

För tredje veckan i rad minskade antalet nya covid-19-fall förra veckan, till totalt 4 730. Det är en tydlig nedgång, men antalet covidpatienter på sjukhusen är fortfarande långt över när det var som värst i våras.

Västra Götalandsregionen är också orolig för en ny puckel.

Toppen på covid-19-kurvan verkar vara nådd för den här gången. Det har i Västra Götalandsregionen skett en tydlig minskning av antalet bekräftade fall tre veckor i rad. Under vecka 3 bekräftades 4 270 nya fall av covid-19 i regionen.

Minskningen av antalet nya covid-19-fall sker annars i alla åldersgrupper och även bland personer som bor på särskilda boenden. Andelen fall är fortfarande högst i Göteborgsområdet, följt av Fyrbodal.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg säger att även om det är en tydlig nedgång i antalet fall de senaste veckorna, så är smittspridningen fortfarande på en mycket hög nivå:

– Det är viktigt att vi inte börjar släppa på saker nu och hälla bensin på brasan. Då kommer smittspridningen att sätta fart och då får vi en rekyl, säger han.

Nio fall av mutationen

Det har hittills upptäckts nio bekräftade fall av den brittiska virusmutationen i regionen och det pågår en intensiv smittspårning. Fyra av personerna det gäller har tydlig koppling till resor utomlands. En av de fyra har smittat ytterligare fyra personer medan den nionde inte har någon resekoppling.

Det finns en särskild beredskap för den brittiska mutationen. Alla covid-19-fall som upptäcks där det finns koppling till Storbritannien, Sydafrika, Brasilien och Norge kommer att undersökas särskilt för att se vilken virusvariant det gäller. Västra Götalandsregionen kommer också att skicka prover från klusterutbrott och snabba utbrott till Folkhälsomyndigheten för särskild analys. Bedömningen är att cirka tio procent av de totala fallen ska gensekvenseras.

– Vi räknar med att hitta allt fler fall med den här mutationen, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Flytta patienter

Antalet covid-19-patienter på sjukhusen följer den allmänna trenden och minskar också. På onsdag förmiddag vårdades 413 covid-patienter på regionens sjukhus, varav 61 på intensivvårdsavdelning. Den 5 januari, då toppen nåddes, var det 552 covid-19-patienter.

Den här nedgången är tydlig i alla delar av länet utom i Nu-sjukvården, där antalet patienter gått upp och ned den senaste tiden. Det finns en diskussion att flytta över patienter till andra sjukhus för att avlasta Nu-sjukvården.

Klarat skala upp

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör för Västra Götalandsregionen, beskriver läget som ansträngt, med långt fler patienter än när det var som värst i våras. Hon konstaterar att vården med en kraftansträngning ändå klarat av att skala upp och ta emot de svårt sjuka patienterna och hoppas att nedgången innebär att den annan vård som satts på undantag, kan börja återupptas.

Men när hon blickar ut över Europa oroas hon. I våras hade Sverige ett liknande förlopp som andra länder, med några veckors fördröjning. Nu har flera andra länder haft ett tvåpuckligt förlopp i andra vågen, där en period av nedgång följts av en ännu högre uppgång.

– Vi är försiktigt positiva. Men vi måste hjälpas åt, och hålla i och hålla ut, för det är ett osäkert läge fortsatt, säger Ann Söderström.

Artikeltaggar

Ann SöderströmFolkhälsomyndighetenNU-sjukvårdenThomas WahlbergVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.