"Att våldta någon är inte att bete sig bra“

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har åsikten att straffet bör höjas för våldtäktsmän.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Cirka 8 820 våldtäkter anmäldes 2019 i Sverige. Det är ett extremt mörkertal med tanke på hur många som inte anmäler. Det är ett allvarligt brott och man ska få minst två år i fängelse för att ha begått det brottet.

Någon som dömts till våldtäkt släpps tidigare för att ha “uppfört sig bra”. Men betedde dom sig verkligen bra? Eller var det bara i fängelset?

Att våldta någon är inte att bete sig bra. Även om man sedan beter sig bra i fängelset för att släppas tidigare, har man ändå våldtagit någon och borde inte släppas tidigare för att ha förstört någons liv.

För det första så hinner man inte som människa ändra på sig av att bara sitta ett år i fängelse. Vad är meningen med att sitta i fängelse om det inte ger någon effekt?

Får man två år i fängelse ska man stå upp för sig själv och det man gjort och sitta dom två åren. Inte släppas efter ett år för “bra beteende”. Nej, det är bullshit du betedde dig absolut inte bra när du våldtog den personen vars liv du förstörde.

Det högsta straffet man kan få är livstid, och ni ger en man som förstört en kvinnas liv två år, av livstid ger ni han två år. Inte nog med det så bestämmer kriminalvården att han villkorligt får släppas tidigare.

För det andra. Tjejer ska inte känna sig rädda för att vara ute, för att dom tror dom ska stöta på sin våldtäktsman efter så kort tid. Nu finns det säkert någon som tänker att alla som våldtar är inte män.

Nej, men av de misstänkta för våldtäkt och sexuellt ofredande 2019, var 98 procent män. 95 procent av det anmälda våldtäkterna var mot en kvinna. Kvinnor och tjejer ska inte vara rädda för att gå till bussen eller affären sent på kvällen bara för att det finns sjuka män där ute som gör sjuka saker.

Jag läste i någon tidning, att det var någon som tyckte att höja straffen för våldtäkt inte skulle ha någon effekt mot brottsligheten.

Jag tror det är fel.

Jag tror att om man höjer straffen för våldtäkt, att speciellt lite yngre män skulle avstå och tänka igen. Att dom tänker till och inte våldtar någon för att dom har så långt kvar på sitt liv, och inte vill förstöra det. Att sitta i fängelse kan ha många effekter. Man kan återkalla körkort, har svårare att få jobb m.m. Så jag tror det skulle få fler att tänka till en extra gång.

För det tredje så tycker jag att våldtäktsmannen ska straffas ordentligt för det han gjort.

Varför är det bara offret som ska lida? Han har precis förstört någons liv, gett henne trauma för livet, och han får fortfarande bara två år? Hon som blivit våldtagen har blivit ärrad för livet inte två år, utan hon kommer må dåligt och tänka på detta i hela hennes liv. Det spelar ingen roll om det var en grov våldtäkt eller inte, två år är för lite.

Kort sagt vill jag säga att höja straffen för våldtäkt tror jag skulle göra så fler män tänker till, tjejer behöver inte vara lika rädda när dom går ut själva, till sist ska dom straffas för att ha gett en kvinna trauma för livet.

HÖJ STRAFFEN FÖR VÅLDTÄKT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.