Tävling om att bebygga tomt på Tullholmen

Publicerad:
Byggbolagen får tävla om att bebygga den enda kommunala tomten som finns kvar på Tullholmen ut mot Packhusallén i Karlstad, granne med Löfberg fastigheters bygge. Foto: Christer Wik

Karlstads kommun har en egen tomt kvar på det gamla KF-området på Tullholmen.

Nu får byggbolagen tävla om att bebygga den med ett sjuvåningshus och intresset lär bli stort.

Byggkranarna står tätt på Tullholmen i Karlstad. Projekten är många och ännu fler är på gång. Kommunen själv har bara en egen tomt kvar och nu ska även den exploateras.

– Det är tomten som ligger granne med Löfberg fastigheters bygge vid Helmiarondellen där det ska bli både en coop-butik och bostäder.

Så ska Karlstad växa till 2050De förutspådde Karlstad 2020 för 25 år sedan - så gick det

– Vår tomt ligger alldeles söder om bygget längs Packhushallén. Nu ska vi göra en markanvisningstävling för den, berättar Ingegerd Karlsson, markingenjör på Karlstads kommun.

Det innebär att man bjuder in de bolag som är intresserade att lämna in arkitektförslag på hur de vill använda markytan. Det förslag som teknik- och fastighetsnämnden anser är bäst får bebygga tomten.

Ett sjuvåningshus

– Enligt detaljplanen får det byggas ett sjuvåningshus med en indragen åttonde våning samt parkeringsgarage i källaren.

– För att området ska bli en levande stadsdel ska det vara verksamhetslokaler i markplanet med möjlighet för det även på plan två. Övriga ytor ska bestå av bostäder, säger Ingegerd Karlsson.

Kommunen räknar med att intresset blir stort för markanvisningstävlingen som klubbas i teknik- och fastighetsnämnden på onsdag.

– Ja, det gör vi med tanke på det centrala läget längs Packhusallén, säger Ingegerd Karlsson.

Tegel och trä

När det gäller materialval rekommenderas i planbeskrivningen trä mot vattnet och tegel mot Packhusallén och kommunen.

Kommunens särkrav är miljövänlig byggnation genom projektet ska klara kravet certifiering silver samt att det ska byggas ett skyddsrum med minst 90 platser.

Senast den 15 mars ska byggbolagen ha lämnat in sina ansökningar i tävlingen. I april beslutar kommunen vem som får bebygga tomten.

Artikeltaggar

Bostad och byggenIngegerd KarlssonKarlstads kommunTullholmsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare