Så sköter sig värmlänningarna med munskydd i kollektivtrafiken

Publicerad:
Allt fler använder munskydd i kollektivtrafiken Foto: Helena Karlsson

Sedan några veckor tillbaka rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Med hur efterlevs rekommendationerna?

Sedan den 7 januari gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken. Rekommendationerna gäller under rusningstid mellan klockan 7-9 på morgonen och mellan klockan 16-18 på eftermiddagen.

Markus Bergman är trafikchef vid Värmlandstrafik.

– Uppfattningen vi har är att fler och fler använder munskydd.

Delar ni även ut munskydd?

– Nej, det gör vi inte. Enligt rekommendationerna är det ens eget ansvar som resenär att ha tillgång till munskydd. Under första veckan hade vi kundvärdar ute framförallt i Karlstad vid strategiska platser som Stora torget och busstationen som informerade resenärerna om att de bör använda munskydd. Då delade vi också ut munskydd.

Vad tycker busschaufförerna om situationen?

– Hittills har vi haft stängd framdörr. Det har vi haft sedan corona startade.Det var i syfte att skydda föraren för det minskar smittspridningen till förarna. Alla resenärer har ju klivit på vid mittendörren. Men nu har vi tagit fram ett skyddsglas till föraren som vi har börjat installera på bussarna. Det kommer att ske successivt på den regionala trafiken

Orsakerna är flera.

– Vi vill öppna framdörren igen för att säkra intäkter så att folk betalar för sin biljett. Det är också för att få ett bättre flöde ombord. Nu sitter kortläsaren bakom föraren och folk kliver på i mittdörren och ska fram och blippa sitt kort och sedan mötas i mittgången. Det vill vi ju så klart ha bort. Så det här görs ju också för att minska smittspridningen ombord. Snart så kommer vi att kunna öppna framdörrarna på samtliga regionbussar, säger Markus Bergman.

Även på Karlstadsbuss är det allt fler som använder munskydd.

Mathias Lindgren är tätortstrafikchef vid Karlstadsbuss.

– Det ser hyfsat ut. Det varierar lite från linje till linje. Men användningen ökar. Allt fler införskaffar munskydd när de ska resa. Men det finns fortfarande utrymme för förbättring. Det är kanske omkring hälften som använder munskydd idag.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadsbussMarkus BergmanMathias LindgrenTransportVärmlands länVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare