Hoppa till huvudinnehållet

"Jag vill inte ha levt förgäves“

Publicerad:
Mari Larsson har skrivit en bok om Anne Frank, vars dagbok blivit läst världen över.
Mari Larsson har skrivit en bok om Anne Frank, vars dagbok blivit läst världen över.

Onsdagen den 27 januari är Förintelsens minnesdag.

Nu lyfts en av de starkaste skildringarna från Förintelsens mörka tid fram på nytt: Mari Larsson romandebuterar med en bok om Anne Frank.

Anne Franks dagbok gavs ut efter kriget. Då var flickan som skrev om sitt liv i Amsterdam under nazismens förtryck redan död.

Hon dog i ett koncentrationsläger våren 1945, men hennes dagbok blev ett viktigt vittnesmål. Boken har blivit läst världen över - den är översatt till mer än 70 språk.

“Anne Frank har postumt erövrat världen“ konstaterar Mari Larsson i sin bok.

Hon läste boken som tolvåring och blev helt fascinerad. Nu har hon skrivit en roman som enligt förlaget Historiska media är den första svenska boken någonsin om Anne Frank. Boken heter “Jag vill inte ha levt förgäves”, en titel som hämtats ur en dagboksanteckning från våren 1944. Då skrev Anne Frank:

“Jag vill inte som de flesta människor ha levt förgäves. Jag vill vara till nytta eller nöje för människor som lever runt omkring mig utan att känna mig, jag vill leva vidare, även efter min död!“

Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen i februari eller mars 1945.
Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen i februari eller mars 1945. Foto: Michael C. Corder

— Trots att Anne var väl medveten om att hon troligen inte skulle överleva, övergav hon inte sin hoppfullhet. Det har berört mig starkt. Hennes dagbok är oerhört skickligt formulerad, Anne kunde verkligen skriva, säger Mari Larsson i ett pressmeddelande.

Kristianstadsförfattaren Mari Larsson berättar i boken om Anne Frank och hennes korta liv, och även om hennes far Otto, som var den ende i familjen som överlevde Förintelsen. Det var även han som tog beslutet att låta publicera dagboken 1947 - för att världen skulle minnas, och påminnas.

Artikeltaggar

FörfattareFörintelsenLitteraturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.