Hoppa till huvudinnehållet

Klart att regionen går in i Karlstad flygplats

Publicerad:
Region Värmland kliver på flyget.
Region Värmland kliver på flyget. Foto: Mikael Lindblom

Nu är avtalen klara för regionen att gå in i Karlstads flygplats. En oenig regionstyrelsen klubbade igenom det på tisdagen.

I september antog regionstyrelsen avsiktsförklaringen att gå in som delägare och medfinansiärer i Karlstads Airport AB. Ett beslut som klubbades under regionstyrelsens möte på tisdagen.

Regionen ingår därmed ett finansieringsavtal med Karlstads kommun och ett aktieägaravtal med Karlstads Stadshus AB där tanken är att regionen ska vara med och dela på kostnaderna.

Äger fem procent

Karlstads flygplats har gått med underskott sedan Karlstads kommun tog över den från staten 2010. 2019 uppgick underskottet till 34,6 miljoner kronor.

Beslutet innebär att Region Värmland tar över fem procent av aktierna i flygplatsen, till en kostnad av åtta miljoner kronor. Men ska ges mandat att agera som om de äger hälften tillsammans med Karlstads kommuns bolag Karlstads Stadshus.

Men de delar inte rakt av på kostnaderna. Det finns ett tak.

Fredrik Larsson (M) är nöjd med beslutet.
Fredrik Larsson (M) är nöjd med beslutet. Foto: Joachim Lagercrantz

– Regionen kommer gå in och betala max 20 miljoner per år av flygplatsens kostnader och Karlstad lika mycket. Överstiger kostnaden 40 miljoner så blir det Karlstads kommun som får betala det, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande.

Bakgrunden är bedömningen att flygplatsen är viktig för länets utveckling, men också att den behövs bland annat för hälso- och sjukvården, brandflyget och olika insatser som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ansvarar för.

MP och V var emot

Något som merparten av Värmlandssamverkan (M, C, SiV, KD, L och MP), S och SD ställde sig bakom.

MP yrkade på avslag för förslaget och V yrkade återremiss. När återremissen föll anslöt sig V till MP och yrkade avslag.

– Det var ingen överraskning. Det har varit deras hållning under hela processen, säger Fredrik Larsson.

Jesper Johansson (MP) har tidigare sagt till NWT att: “Vi anser inte att man ska subventionera kommersiellt flyg med skattepengar.”

Och Anna Hammar (V) har sagt att: “Maken till dålig tajming får man leta efter. Vi vet inte hur vi kommer att resa i framtiden.”

Nu ska frågan vidare för beslut i regionfullmäktige den 17 februari.

Tillträdesdag är satt till 15 mars 2021.

Artikeltaggar

Fredrik LarssonKarlstadKarlstads flygplatsKarlstads Stadshus ABPolitikRegion VärmlandTrafikVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.