Det är nu du ska prova något nytt!

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Strax före jul gjorde jag motsatsen till Löfven och beställde julklappar på nätet. Jag var nöjd och tänkte att jag bidragit till att minska trängseln i stan. Glädjen blev dock kortvarig för mataffären där jag hämtade ut inköpen var liten, med långa köer och trängsel som följd. Sammantaget hade det förmodligen varit bättre om jag trots allt handlat i stan, men jag provade åtminstone att göra något nytt.

Coronapandemin innebär att göra nytt. Det har varit kännetecknande för hela coronaperioden. Det är nya beteenden stup i kvarten. Det handlar om armbågshälsningar, tvåmetersregeln, Teams-möten, hemmaarbete och handsprit. Apropå det senare så är det lustigt att det förr var synonymt med dåligt omdöme att dofta alkohol, medan det nu är ett tecken på sundhet.

Utifrån perspektivet att corona har handlat om att bete sig på nya sätt är det synd att vår statsminister inte provat att handla på nätet.

Att göra nytt är inte bara viktigt för att minska smittspridning utan är också ett bra sätt att råda bot på coronatristessen! Det är kreativt och lärorikt att testa nya beteenden, speciellt när det är lite otvunget och prestigelöst. Går det åt pipan gör det inte så mycket, det är ju ändå bara ett test. Här är några nya aktiviteter jag provat under tristessen, förlåt jag menar restriktionstiden:

Per Kristensson rekommenderar starkt att testa längdskidåkning. Det är inte Per som åker skidor på bilder.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

• Jag har åkt längdskidor! Gud vad roligt det var, och svårt! Varför har ingen berättat att detta var så kul? Det är minst lika roligt som att åka utför och dessutom en härligare upplevelse. Rekommenderas starkt.

Samla vännerna framför datorn och ha vinprovning på distans, tipsar Per Kristensson.
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

• Vinprovning via Zoom eller Teams. Samla några personer ett visst klockslag framför datorn. Ge alla i uppgift att köpa hem samma flaska och prova sedan gemensamt framför datorn. Datorn medger dessutom att man kan dela en film från vingården, eller ha en omröstning om hur man upplevde vinet. Oväntat kul och definitivt något jag inte hade provat utan corona.

Våga testa något annat än korv nästa gång du vill äta ute i vinter.
Foto: Gorm, Kallestad

• Lagat mat utomhus. Korvgrillning i all ära men planera för en hel middag ute. Ta med fäll att sitta på plus levande ljus och ni får världens mysstund!

Kanske läge att testa en runstreak?
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

• Kört runstreak. Det innebär helt enkelt att man springer en liten stund flera dagar i rad och ser hur länge man klarar. Tävla gärna mot några kollegor för att se hur lång din serie blir. Det behöver naturligtvis inte vara löpning det handlar om, utan kan vara yoga-streak, gå-streak eller varför inte dagar i rad du läst Dostojevskij.

Prova något nytt du också! Forskning visar att vi är mest sannolika att testa och lyckas med nya beteenden när vi går igenom stora livsomvälvningar. När corona väl är över kommer gamla rutiner tillbaks och då blir det svårare. Lycka till!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.