Bubbel från Byrån: Vägar utan regler

Publicerad:
Enköpings-Posten hade till exempel nyligen rubriken ”Cyklade utan lyse – hamnade i fängelse”, skriver Byrån. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Istället för att visa resten av samhället hur avstånd ska hållas och regler följas verkar alltså bilisterna ha attackerat vägarna likt upproriska tonåringar, skriver Byrån.

Håll avstånd! I trafiken har det alltid varit en återkommande uppmaning. När nu nästan allt vi gör går ut på att hålla avstånd och lyda restriktioner borde väl ändå bilisterna vara de mest rutinerade? Men icke.

Enligt siffror rapporterade av P4 Göteborg (18/1) har antalet indragna körkort gått upp till över 4 000, bara i region väst. Det är en ökning med 400 procent jämfört med 2019. Istället för att visa resten av samhället hur avstånd ska hållas och regler följas verkar alltså bilisterna ha attackerat vägarna likt upproriska tonåringar.

SD söker partner

Det är inte ovanligt att partiledare möblerar om i de egna leden och ger företrädare nya ansvarsområden. Men Sverigedemokraterna testar nu, enligt Aftonbladet (15/12), den mer radikala metoden att ”nollställa” alla riksdagsledamöters ansvar. Förklaringen är att det nya laget ska vara inställt på att SD kan få nya samarbetsmöjligheter.

Partiledare Jimmie Åkesson gör alltså SD redo för att stadga sig genom att kasta ut alla gamla möbler ur ungkarlslyan. Kommer potentiella partners tolka det som en välkommen uppoffring, eller desperation?

Rubrikrabalder

”Multisjuk person dog dagen efter Covid-vaccinering” (Aftonbladet 30/12). Flera medier som använt den typen av rubriker har fått kritik för att vara missvisande, eftersom det med största sannolikhet inte varit vaccinet som orsakat dödsfallen. Det är dock inte bara i Covid-sammanhang som tidningar hoppar över viktiga steg i rubriken.

Enköpings-Posten hade till exempel nyligen rubriken ”Cyklade utan lyse – hamnade i fängelse” (14/1). Mannen i fråga åkte alltså inte i fängelse på grund av det, utan på grund av att han sedan tidigare var efterlyst. Byrån anser dock att eventuell kritik mot den rubriksättningen bör handla mindre om missvisande information, och mer om att reportern missade den uppenbara rubrikordvitsen ”Lyst man utan lyse”.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

AftonbladetBilBubbel från ByrånCyklarJimmie ÅkessonKörkortMedierSigneratSverigedemokraterna

Läs vidare