Upproret mot ayatollorna fortsätter

Debatt | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Desperata mullor försöker att klamra sig fast vid makten till varje pris. I vartenda framträdande under året har Ali Khamenei markerat att han inte tvekar att döda för att behålla makten, skriver Morteza Sadeghi.
Foto: Kontoret för Irans högste ledare via AP
Ayatollorna har vägrat att släppa politiska fångar eller ge dem vård. Khamenei har utnyttjat viruset som tortyrredskap för att ta livet av politiska fångar, skriver Morteza Sadeghi.

I november 2019 bröt folkliga protester ut runtom i Iran. I 200 städer kom miljontals iranier ut på gatorna, demonstrerade sin avsky för regimen och krävde diktaturens fall. Som så många gånger innan svarade den religiösa diktaturen med brutalt våld. Revolutionsgardet sköt ihjäl 1500 demonstranter och arresterade 12000 andra. De gripna har utsatts för våld och tortyr och 30 demonstranter har dömts till döden av regimens domstolar.

Desperata mullor försöker att klamra sig fast vid makten till varje pris. I vartenda framträdande under året har Ali Khamenei markerat att han inte tvekar att döda för att behålla makten. En kort tid efter folkupproret bröt Covid-19 ut i Iran. Coronaviruset slog hårt mot landets överfulla fängelser och drabbade i synnerhet 12 000 människor som greps i samband med demonstrationerna och tusentals andra politiska fångar som satt fängslade redan innan. Ayatollorna har vägrat att släppa politiska fångar eller ge dem vård. Khamenei har utnyttjat viruset som tortyrredskap för att ta livet av politiska fångar.

Mostafa Salehi och Navid Afkari var två unga män som greps när de deltog i demonstrationerna. För att visa sin djävulska makt och sätta skräck i allmänheten, beordrade Ali Khamenei sina bödlar att tortera dem och sedan hänga dem. Mostafa och Navid hängdes för att de vågade demonstrera mot den fanatiska religiösa diktaturen.

I årsdagen av folkupproret, har Khamenei släppt lös revolutionsgardister och andra ligister för att förhindra nya protester. De härjar på gator och torg och trakasserar människor.

Det iranska folket låter sig dock inte skrämmas av ayatollorna och deras hantlangare. De förbereder sig för den slutgiltiga sammandrabbningen. Iranska folket har uttryckt sin önskan att bli av med ayatollornas tyranni med all tydlighet.

Det iranska folket kräver helt öppet ayatollornas fall. Ayatollorna visar samtidigt helt öppet att de har ingen som helst respekt för människoliv och människovärden. Det är därmed dags för omvärlden att ställa sig helt öppet på iranska folkets sida och fördömer ayatollornas envälde.

Ayatollornas dagar är räknade och den mörka tiden i Iran går snabbt mot sitt slut.

Morteza Sadeghi

Människorättsaktivist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.