Hoppa till huvudinnehållet

Malin, 35, och Peter, 48, bytte bransch: "Berikande att våga"

Publicerad:
Malin Ljung gick från att vara boendestödjare till att bli montör på Wenmec i Kil. Foto: Wenmec AB

Nytt år och nya möjligheter. Tillhör du dem som funderar på att byta jobb och rentav bransch? Värmlands Affärer har pratat med Malin, 35, som gått från det mjuka till det hårda, och med Peter, 48, som kombinerar pastorsrollen med att driva snickarfirma.

Att som skomakaren bli vid sin läst under ett helt yrkesliv är inte så vanligt idag. Men att ta steget kräver ett visst mod och hur stort kliv vågar man ta?

Malin Ljung, 35 år i Edsvalla bytte från ett relationsintensivt arbete som boendestödjare i Karlstads kommun till ett tekniskt, praktiskt arbete som montör på Wenmec AB i Kil.

– Jag hade ett timvikariat som boendestödjare där jag stöttade människor med särskilda behov i deras vardag. Jag trivdes bra men det var svårt att få en tillsvidareanställning. Då fick jag höra att Wenmec i Kil sökte personal så jag kontaktade dem.

Hon fick chansen till en provanställning och utbildning genom handledning av en erfaren kollega.

– Att lära sig läsa ritningar, plocka rätt artiklar och montera på plats passade mig perfekt. Nu har jag jobbat här i drygt tre år. Vi monterar motormoduler till stora gruvmaskiner. Det är ett tekniskt, praktiskt jobb och jag gillar det, säger Malin Ljung.

Snickarpastorn

Peter Johansson, 48, kombinerar rollen som pastor i Saronförsamlingen i Lesjöfors med arbete som snickare och arbetsledare i det egna företaget Snickarpastorn.

– Jag tycker att min förmåga att läsa av människor och agera problemlösare kommer lika väl till pass i mina kundmöten som snickare som i rollen som pastor, säger han.

På söndagarna tar snickarpastorn Peter Johansson på sig kostym och slips och predikar i Saronförsamlingen i Lesjöfors. Arkivbild.
På söndagarna tar snickarpastorn Peter Johansson på sig kostym och slips och predikar i Saronförsamlingen i Lesjöfors. Arkivbild. Foto: Göran Persson

Under många år arbetade han med vård av ungdomar som hade en missbruksproblematik. I projektet jobbade ungdomarna med snickeri och på det sättet lärde sig Peter Johansson en hel del av hantverket.

– Sedan utbildade jag mig till pastor under fyra år vid Örebro teologiska högskola. I Värmland är det små församlingar och svårt att få heltidstjänster så därför har jag kombinerat rollen som pastor med andra jobb.

Problemlösare

För några år sedan började han arbeta timmar på en lokal byggfirma i Lesjöfors och blev känd som snickarpastorn.

– Nu har jag eget företag med fyra anställda. Jag trivs bra i de olika rollerna där det i båda fallen handlar mycket om att läsa av människor och agera problemlösare. Det kan handla om hur man vill ha en begravning eller en renovering av sitt hus, säger Peter Johansson.

Peter Johansson (till höger) tillsammans med kollegorna Terry Williams och Johan Paulsson. Arkivbild.
Peter Johansson (till höger) tillsammans med kollegorna Terry Williams och Johan Paulsson. Arkivbild. Foto: Göran Persson

Malin Ljung betonar att det finns mycket att vinna på att våga ta steget och byta bransch.

– Jag var osäker och nervös, men viljan var större. Man klarar mer än man tror, men det vet man inte förrän man provat. Nu har jag ett arbete jag trivs med och bra arbetskamrater i en grupp där vi har god stämning. I mitt fall blev det även en högre lön.

Ökat självförtroende

Hon tycker att fler kvinnor ska prova på jobb inom industri och verkstad.

– Det är varken för smutsigt eller för tungt om du använder rätt hjälpmedel. Nu vet jag också att jag trivs med och klarar av olika typer av jobb och det är bra för självförtroendet. I framtiden är jag gärna kvar på Wenmec eller inom annan industri som det känns nu.

Malin Ljung arbetar med montage av motormoduler till stora gruvmaskiner.
Malin Ljung arbetar med montage av motormoduler till stora gruvmaskiner. Foto: (c) Simone Syversson

Peter Johansson ser som berikande att göra olika saker under yrkeslivet.

– Jag är en nyfiken person som låtit det ena leda till det andra. Jag har exempelvis arbetat med gatubarn i Rumänien i ett halvår och det har varit en ovärderlig erfarenhet när jag senare anställt och introducerat medarbetare från andra länder, säger han.

När det kommer till att starta eget företag tror han att det är klokt att våga ”lagom” mycket.

– Det beror på livssituationen i övrigt, som exempelvis försörjningsansvar. Att kunna och tycka om verksamheten är en förutsättning och sedan är det för de flesta bäst att börja i liten skala utan för stora risker.

Vad gör du i framtiden?

– Jag fortsätter som snickarpastorn men har säkert något nytt projekt vid sidan om. En secondhandbutik kanske, gissar Peter Johansson.

Wenmec AB i Kil

Verksamhet: Tillverkar produkter till världsledande kunder inom gruvindustri, försvar och säkerhet samt marina applikationer. Utför svetsning, maskinbearbetning och montering.

Antal anställda: 100 i Kil, 20 i Laxå och 20 i Nanjing, Kina.

Snickarpastorn i Lesjöfors

Verksamhet: Uppdrag inom renovering, tillbyggnad och ombyggnad av hus. Utför arbeten inom snickeri, måleri och kakel/klinker.

Antal anställda: 5

Artikeltaggar

ArbeteEdsvallaIndustrierKilKristendomLesjöforsRenoveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.