Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandlare om förbudet: Betydelselöst

Publicerad:
Ett öde Nordby shoppingcenter utanför Strömstad. Arkivbild
Ett öde Nordby shoppingcenter utanför Strömstad. Arkivbild Foto: ADAM IHSE/TT

Regeringen har beslutat om ett inreseförbud från Norge för att minska smittspridningen. Handlare vid gränsen säger att beslutet är betydelselöst för deras affärer.

– Det har inte funnits några norrmän här sedan i mars, säger Ståle Lövheim, centerchef för Nordby i Strömstad.

Redan den 12 mars förra året stängdes gränsen mellan Sverige och Norge av den norska regeringen. Och på söndagen beslutade den svenska regeringen att införa ett inreseförbud från Norge efter en rekommendation av Folkhälsomyndigheten.

– När norska butiker och systembolag stänger ner finns det en risk att norrmännen kommer till Sverige och bidrar till smittspridning och trängsel här, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Men handlare vid gränsen till Norge säger att det nya förbudet inte kommer att påverka dem.

– Det här beskedet spelar ingen roll. Det finns inga norrmän som handlar vid gränsen och det har det inte funnits sedan i mars, säger Ståle Lövheim, centerchef för Nordby i Strömstad.

Ole-Christian Hallerud, vice korncernchef för Olav Thongruppen som äger köpcentrumen i värmländska Charlottenberg och Töcksfors samt det i Nordby, säger att det redan är "katastrofläge" för gränshandeln.

– Det här nya beskedet kommer att ha en väldigt liten praktisk betydelse. Inga norrmän åker till Sverige i dag för att gränshandla eftersom de måste sitta i tio dagars karantän när de kommer tillbaka. Och att Vinmonopolet är stängt i några få kommuner tror jag inte kommer att orsaka en rusning av norrmän till Sverige.

Fredrik Lilja/TT

Artikeltaggar

CharlottenbergCoronavirusetNäringslivOlav Thon-gruppenTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.