Hoppa till huvudinnehållet

58 miljoner till kultur i Värmland

Publicerad:
Västanå teater är en av de värmländska kulturskaparna som ingår i kultursamverkansmodellen.
Västanå teater är en av de värmländska kulturskaparna som ingår i kultursamverkansmodellen. Foto: Lena Richardson

58 645 000 kronor - det är Värmlands andel av kakan när Kulturrådets styrelse nu fördelat bidragen till kultur i regionerna.

Närmare 1,4 miljarder fördelas inom den så kallade kultursamverkansmodellen i år.

– I och med årets beslut förstärker staten sin finansiering av modellen och bidrar till utveckling av kulturlivet i hela landet. Det är särskilt viktigt i spåren av pandemin, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i ett pressmeddelande.

Alla regionerna får mer än tidigare år och nu permanentas också tidigare tillfälliga satsningar inom biblioteksverksamhet och musikalisk scenkonst.

Regionerna fördelar

Senare i år kommer regionerna även att tillföras 150 miljoner kronor i tillfälligt krisstöd till den regionala kulturen.

Hur de regionala pengarna fördelas i respektive region avgörs av regionerna själva.

De aktörer som ingår i modellen i Värmland är Värmlands museum, Wermland opera, Västanå teater, Föreningsarkivet i Värmland, Värmlands Företagshistoria, Riksteatern Värmland och Region Värmlands avdelning för kulturutveckling.

Artikeltaggar

Föreningsarkivet i VärmlandKarlstadKulturrådetNöje/KulturPengarPolitikRegion VärmlandRiksteatern VärmlandStatens kulturrådSunneVärmlands museumVästanå teaterVästra GötalandsregionenWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.