Hoppa till huvudinnehållet

Säkrare 5G-nät utan Kina

Publicerad:
Trycker kineserna på stoppknappen?
Trycker kineserna på stoppknappen? Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I tisdags kunde de uppskjutna auktionerna om det nya 5G-nätet äntligen hållas efter att ha försenats i ett par månader. Detta sedan kinesiska Huawei och ZTE överklagat att de blev portade av Post- och Telestyrelsen (PTS) av hänsyn till den nationella säkerheten. Högsta förvaltningsdomstolen gav dock förra fredagen klartecken till att auktionerna kunde äga rum, även om någon definitiv dom inte kommit ännu.

Resultatet blev att Hi3G (Tre), Net4mobility (Tele2 och Telenor), Telia och Teracom får bli de som bygger ut nätet för nästa generations mobil- och datatrafik. Det var på inrådan av Försvarsmakten och Säkerhetspolisen som PTS uteslöt de kinesiska företagen från att delta. Det går helt enkelt inte att lita på dem med sina starka kopplingar till den kinesiska regimen. Att de formellt är privata betyder lite i en kommunistisk diktatur som Kina.

De är i praktiken underställda den kinesiska staten, och det finns även en lag som säger att de måste hjälpa till med underrättelser. Lägg därtill att Kina är ett mycket aktivt land när det gäller cyberspionage och teknologistölder. Noterbart är också hur en av landets rikaste män, företagsledaren Jack Ma, grundare av IT-företagsgruppen Alibaba, var oförklarligt försvunnen i tre månader sedan han uttalat kritik mot regimens politik.

Att Kina nu portats är ett bra tecken att vi vaknat upp och insett vilket hot landet innebär också mot oss. Alla har dock inte kommit till denna insikt. Även om svenska Ericsson tillhör en av vinnarna i och med att de kommer att vara leverantörer av 5G-teknik till Telia så har bolagets vd Börje Ekholm, enligt uppgifter i Dagens Nyheter (1/1), utövat påtryckningar på regeringen för att Huawei skall få delta. Bakgrunden är att Kina hotat Ericssons framtida verksamhet i landet, där de har bland annat har 10 procent av 5G-marknaden.

Även Jacob Wallenberg, som representant för ägarfamiljen, har i DN (25/12) sagt att det är angeläget att Huawei får verka i Sverige. Så talar egenintresset och inte det nationella intresset. Då skall vi komma ihåg att den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina i november, enligt Svenska Dagbladet, antydde att familjen Wallenberg låg bakom beslutet att utesluta Huawei, för att gynna Ericsson. Det är uppenbart att det behövs en större säkerhetspolitisk kompetens i våra svenska storföretag, och en förmåga att se till mer än den egna balansräkningen.

Regeringen har, som vanligt frestas man tillägga, varit senfärdiga. Det här är en process som skulle ha gjorts långt tidigare, och särskilt pigga på att låta försvaret och säkerhetspolisen ett så stort inflytande var man skeptisk till. Trots att auktionerna nu har skett lär inte kineserna ge sig i första taget, utan de kommer att fortsätta processa, vilket riskerar att fördröja den nödvändiga 5G-utbyggnaden ytterligare. Hade man börjat i tid så hade den här frågan varit avgjord nu.

Artikeltaggar

5G-nätetDagens NyheterDatasäkerhetEricssonFörsvarsmaktenHuaweiInternetITJacob WallenbergKinaLedareMobiltelefoniPost- och telestyrelsenSäkerhetspolisenSvenska DagbladetTele2TelekomTelenorTeliaTeracomTre