Hoppa till huvudinnehållet

S kräver vaccinering på fler orter

Publicerad:
Socialdemokraterna kräver vaccinering på fler orter i Värmland
Socialdemokraterna kräver vaccinering på fler orter i Värmland Foto: Johan Nilsson/TT

Ledande socialdemokrater i Värmland, regionråd och kommunalråd kräver nu att vaccinering mot covid-19 ska genomföras på fler orter i Värmland.

– Om man inte får vaccinering i sitt närområde är det lätt att säga“ då får det vara för mig”, säger regionrådet Ulric Andersson (S).

I går eftermiddag berättade Region Värmland att den allmänna vaccinationen kommer att ske på orterna Arvika, Charlottenberg, Filipstad, Hagfors, Karlstad, Kristinehamn, Likenäs, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.

Kommunerna Munkfors, Kil, Grums, Storfors, Forshaga och Hammarö blir utan.

I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna att vaccinationen mot Covid-19 i kommande fas kommer att skalas upp för att omfatta fler, vilket de anser är bra.

Men när regionen presenterat var vaccinationerna ska genomföras konstaterar S att sex kommuner i länet inte omfattas. Invånarna i dessa kommuner förväntas åka till någon av de andra 10 kommunerna som presenterats.

“För oss socialdemokrater är detta inte acceptabelt! Särskilt kritiska är vi mot att äldre nu tvingas utsätta sig för större risker än om vaccinering istället erbjudits på egna orten. Avstånd ska inte ha en avgörande betydelse för människors möjligheter att vaccinera sig. Vi socialdemokrater ställer därför krav på att det i varje värmländsk kommun ska finnas möjlighet till vaccinering,” står det i pressmeddelandet.

Ulric Andersson säger till NWT:

– Det handlar ju om att vi ska nå så många som möjligt och att det ska vara så lättillgängligt som möjligt. Det har ju varit grundprincipen att nå den breda massan som vill vaccinera sig. Det ska ju inte vara svårtillgängligt.

Han säger att det här även försvårar för äldre personer att vaccinera sig.

– Jag kan ju ta min egen far som exempel som bor i Munkfors. Han är 94 år snart och bor hemma och har ingen hemtjänst. Han kommer ju att vara en av dem som får åka till Hagfors , Sunne eller Karlstad för att få sprutan. Det kan ju inte vara rimligt. Vi har ju sagt att man ska åka så lite som möjligt och blanda oss så lite som möjligt med människor. Om personer från 6 kommuner ska åka någon annanstans för att få sprutan. Då känns det ju bakfram, säger Ulric Andersson.

Han är också kritisk till hur informationen från Region Värmland förmedlats.

– I går, fredag eftermiddag hade Region Värmland digitalt möte med alla Värmlands kommunalråd, kommunchefer och regionråden och de nämnde ingenting om vart de hade för avsikt att ha vaccinationsställena. Efter det mötet skickade Region Värmland ut ett pressmeddelande om vilka orter som det ska vara vaccination.Det känns nästan som de vill att detta skulle vara hemligt. Det kändes inget bra. Det känns märkligt att informationen inte gick ut när vi alla var samlade, säger Ulric Andersson.

– Det går ju emot det som sagts förut “Håll dig till din egen lilla sfär och träffa inga andra”. Helt plötsligt är det befolkning från sex kommuner som ska åka till en annan kommun för att bli vaccinerade. Jag är oerhört kritisk emot detta. Det skapar ju risk för smittspridning och oro för många äldre som ska förflytta sig till annan ort. Många kanske inte har egen bil utan måste åka kollektivt, säger han.

NWT kontaktar regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) för en kommenterar.

Han hänvisar till regionrådet Marianne Utterdahl (SIV). Hon kommenterar S kritik.

– Jag tycker det är osmakligt att Socialdemokraterna via media kräver saker. Jag tycker att det vittnar om att de har en låg förståelse om hur komplext det här uppdraget är att genomföra vaccinering av hela den vuxna befolkningen på kortast möjliga tid mitt under en pågående pandemi. Vi i Värmlandssamverkan väljer att stödja genomförandet med goda dialoger. Det tror vi är vägen genom pandemin.

S har farhågor för att det här kan minska vaccinationsgraden. De anser också att det här går emot det som sagts att man enbart ska umgås i sin egen lilla sfär och undvika onödiga resor. Hur ser du på det?

– Det är sådana frågor som också jag har. Hur de tänker att lösa det? För det klart att de har en planering hela vägen ut. Men jag har frågor och de kommer jag att ställa till dem. Om vi har gjort allt vi kan för att stödja er i det här? Är det något annat ni hade behövt? Det är något annat än att kräva utan att ha haft diskussioner med verksamheten, säger Marianne Utterdahl.

Hon tillägger:

– Verksamheten är angelägen om att det ska bli så hög vaccineringsgrad som möjligt. Men sedan är det ju logistiksaker, vaccinet kan inte transporteras hur som helst och det måste användas under en viss tid. Det måste genomföras på ett patientsäkert sätt och så att personalen räcker till och att det blir smittskyddssäkert och inte belastar den övriga vården och så har man gjort en karta för att sprida ut det så geografiskt som möjligt. Jag har all tillit till att verksamheten gjort allt det den kan. Men vi kommer att försäkra oss om frågor som hur säkerställer vi för dem som har svårt att ta sig till ställen? säger Marianne Utterdahl.

Ulric Andersson är också kritisk till att ingen information om vaccinationsorter gick ut under fredagens möte med regionen och att ett pressmeddelande skickades ut efteråt. Hur ser du på det?

– Jag kan förstå honom i just den synpunkten.Jag blev själv lite överraskad. Men samtidigt har vi också framfört till vår regionledning att vi är angelägna om att de ska vara så kommunikativa som möjligt i tidig fas till befolkningen om hur deras planering ser ut. Men min första reaktion är att ställa mina frågor direkt till dem. Det kommer jag att göra när vi träffas på måndag när arbetsveckan börjar, säger Marianne Utterdahl.

Socialdemokraternas pressmeddelandet är undertecknat av Ulric Andersson (S) Regionråd i opposition, Åsa Johansson (S) Regionråd i opposition, Mats Sandström (S) Regionråd i opposition, Malin Hagström (S) Kommunalråd Grums, Per Lawén (S) Kommunalråd Forshaga, Solweig Gard (S) Kommunalråd Hammarö, Anders Johansson (S) Kommunalråd Kil, Mathias Lindquist (S) Kommunalråd Munkfors och Hans Jildésten (S) Kommunalråd Storfors.

Artikeltaggar

Anders JohanssonAnders JohanssonÅsa JohanssonHans JildestenMalin HagströmMathias LindquistMats SandströmPer LawénPolitikSolweig GardUlric AnderssonVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.