Hoppa till huvudinnehållet

Replik: EU saktfärdigt i beställning av vaccin

Publicerad:
Det framgår bland annat att EU-kommissionen inte bara beställde vaccinet flera månader för sent utan även i otillräcklig mängd, skriver Jessica Stegrud.
Det framgår bland annat att EU-kommissionen inte bara beställde vaccinet flera månader för sent utan även i otillräcklig mängd, skriver Jessica Stegrud. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Enligt aktuell statistik ligger länder som Israel, Storbritannien och USA långt före samtliga EU-länder med sina beställningar av vaccin, skriver Jessica Stegrud.

Svar till Jessica Polfjärd (NWT 16/1 2021).

På NWT debatt den 16 januari beskriver Jessica Polfjärd (M) EU:s roll i framtagandet av ett vaccin som både oumbärlig och framgångsrik. En i dagsläget märklig slutsats givet de kostsamma och förödande förseningar som redan nu är ett faktum.

Enligt aktuell statistik ligger länder som Israel, Storbritannien och USA långt före samtliga EU-länder med sina beställningar av vaccin. Storbritannien har distribuerat fler doser än hela unionen. Uppenbarligen har inte Brexit varit en nackdel i detta avseende. Samtidigt kan vi konstatera att Israel, ett mindre rikt land än Sverige, visserligen har fått betala mer per dos men samtidigt kommer att ha vaccinerat sin befolkning flera månader snabbare än vi.

Frågan här torde således inte vara vad EU har gjort rätt, utan vad EU har gjort för fel. Der Spiegel rapporterade redan i december om en närmast häpnadsväckande hantering. Det framgår bland annat att EU-kommissionen inte bara beställde vaccinet flera månader för sent utan även i otillräcklig mängd. Dessutom har man satsat på fel tillverkare i vad som ser ut som en ambition att fördela produktionen rättvist. Ett planekonomiskt tänk som vi vet av erfarenhet genom historien ytterst sällan lyckas.

Så skriver du en debattartikel

Även Wall Street Journal lägger fram en kritisk bild av EU:s hantering av frågan. I slutet av december hade man beställt tillräckligt med doser för att vaccinera 150 miljoner människor, alltså en tredjedel av EU:s befolkning. Det räcker inte och leveranserna dröjer.

EU har lyckats bra med att förhandla ned priset och man har också arbetat för en jämn fördelning av vaccinet inom unionen. Allt tyder nu på att detta kommer att blir en ytterst dyrköpt historia för unionen i form av fler sjuka, fler döda (3 000 till 4 000 per dag) och förlängd lockdown. Mycket tyder dessutom på att vi fortfarande har den allra värsta fasen framför oss, med överbelastade sjukvårdssystem, delar av den privata sektorn i spillror och statsfinanser under allt hårdare press. Att vaccinet dröjer får helt enkelt förödande konsekvenser.

Om Polfjärd på allvar påstår att det är EU:s förtjänst att det har tagit ett istället för tio år att ta fram ett vaccin så är det ett mycket märkligt påstående. Att länder som USA och Tyskland har ”en konkurrenskraftig och innovativ läkemedelsindustri” har knappast med det byråkratiska EU att göra.

Hanteringen kan i dagsläget inte ses som den framgångssaga som både EU-kommissionen, tongivande regeringar (läs Frankrike och Tyskland) och Jessica Polfjärd (M) säljer in. Skall vi lära oss något kan vi inte låta vurmen för EU trumfa kritiskt tänkande och saklighet.

Jessica Stegrud (SD)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

BrexitCoronavirusetDebattEUEU-kommissionenEuropaparlamentetFrankrikeIsraelJessica PolfjärdJessica StegrudLäkemedelModeraternaStorbritannienSverigedemokraternaTysklandUSAVaccination