Hoppa till huvudinnehållet

Ghasri: Samtal på regeringskansliet

Publicerad:
Det är min karisma. De dras till mig. Som LO-medlemmar till SD, som Liberalerna till tvåprocentsspärren, som Annie Lööf till oss, sade “Morgan Johansson“.
Det är min karisma. De dras till mig. Som LO-medlemmar till SD, som Liberalerna till tvåprocentsspärren, som Annie Lööf till oss, sade “Morgan Johansson“. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hör ni ljudet av stöveltramp? Humanitet, solidaritet, empati, allt smulas sönder i detta nu. Vart är vi på väg, undrade “Ann Linde”.

Vapenstölderna på Regeringskansliet 2019 var en avledningsmanöver. Medan alla undrade hur stölderna gick till, installerades ljudupptagningsenheter på regeringskansliet. Det bekräftas av källor med minimal insyn och tveksam trovärdighet, långt ifrån Stockholm. De menar dessutom att inget brott har begåtts. Det är, i linje med den rådande synen på kriminalitet, uttryck för utanförskap, demonisering av kriminella, språktester och den koloniala blicken på mjukisbyxor.

För första gången kan nu allmänheten ta del av ett samtal på regeringskansliet, ett samtal mellan statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde och justitieminister Morgan Johansson:

Löfven: Du är anmäld till konstitutionsutskottet, Morgan.

Johansson: De kommer inte åt mig. Jag dansar som en fjäril, sticker som ett bi. Jag är inte politiker, politiken är Morgan. Jag är politik.

Löfven: Shopping på mellandagsrean, utspel om språktester och vilseledande statistik om migration. Allt inom loppet av en månad. Du är en mediernas man.

Johansson: Det är min karisma. De dras till mig. Som LO-medlemmar till SD, som Liberalerna till tvåprocentsspärren, som Annie Lööf till oss.

Löfven: Nåja. Vi får erkänna för oss själva i alla fall att vi lider av åsiktsförkalkning. Språktest. Inte dumt.

Linde: Språktest? Det låter bekant. Var inte Mauricio Rojas med på ett hörn när det begav sig?

Löfven: Jo, för snart tjugo år sedan.

Linde: Otäckt med ”duktiga” invandrare som leker svenskar. Var inte vi förresten emot språktest?

Johansson: Var, ja. Jag är i nuet. Allt för makten, Ann. Makten och härligheten. Mina åsikter är tänjbara. Lika tänjbara som mina löften.

Linde: Tänjbara? Hur då?

Johansson: Jag lovade 80 000 utvisningar, men tyckte annat. Det blev inget av det, men det lät ansvarstagande. Jag skulle jaga kriminella till världens ände. Världen har ju ingen ände, det tänkte ingen på. Jag skulle stoppa gängvåldet, det lät handlingskraftigt. Det är lika lätt som ormen ömsar skin i sommarsolen.

Linde: Du är partiets Bad Boy du, Mannen från orten. Känner du Yassin, han sjunger så fint.

Johansson: Jag lärde mig och floskla innan jag va' nio, Var med i SSU innan jag va' tio, Jag svär tiden är hård, Den här mandatperioden går ut till Steffe ”Svets” Löfven och underbemannad vård.

Löfven: Kan du vara seriös inför oss i alla fall?

Johansson: Mina kompisar lärde mig det där, Jag hade en otrygg atmosfär, Det som är sant är börsen, kifan, guzzen, Mandaten och knatchen och pressen, gubben.

Löfven: Få konstitutionsutskottet avklarat så att vi kan fokusera på språktest. Sabuni menade nyligen att Sverige ska vara ”Möjligheternas land”. Det är Sverige redan, det var vi som sa att Alla ska med. De har gjort om vår slogan.

Linde: Fräckheten att sno ett bra förslag från andra…

Johansson: Jag fixar det. Det är bara att svetsa lite så att så säga.

Linde: Migration hit, integration dit. Språktest låter så fascistoit.

Johansson: Vi pratar om språktest på svenska, Ann. Inte engelska. Och statsepidemijolojen är snart historia, inshallah.

Linde: Ibland känner jag att politik är när icke-vita ser på medan vita fattar besluten.

Löfven: Hur menar du nu? Vi har ju Shekarabi. Och Amanda Lind lajvar så gott hon kan.

Linde: Har ni läst America Vera-Zavalas bok ”Svartskalle”? Jag är så tagen av den, jag identifierar mig verkligen med henne. Utanförskapets sår som med tiden blir ett ärr, bruna kroppar som bär rasismens smärta utanpå kroppen, vädjan om en annan blick än den vite mannens som ristas i medvetandena. Språktest är apartheid, precis som i…

Johansson: Alla som lever i Sverige ska kunna svenska. Det sa Stefan själv för tre år sen.

Linde: Hör ni ljudet av stöveltramp? Humanitet, solidaritet, empati, allt smulas sönder i detta nu. Vart är vi på väg?

Johansson: Mot nästa mandatperiod, med L och C. Den tog jag direkt på 10 poäng.

Löfven: Vänta, jag har Dan Eliasson på linjen. Ja, Dan? Nej, jag har inget nytt jobb åt dig än. Du, jag sitter i möte, om språktest och annat. Va? Armband med texten ”Integreras inte”? Jag tar med den idén.

(Kära läsare, alla likheter med verkliga händelser eller människor är bara tillfälligheter. Humor skapar distans; hycklarna blir häcklade, och den är renande, den ger oss lite andrum i debatten).

Anosh Ghasri

Frilansskribent

Artikeltaggar

Amanda LindAnn LindeAnnie LööfAnosh GhasriArdalan ShekarabiDan EliassonHumorIntegrationKULiberalernaMauricio RojasMigrationMorgan JohanssonRasismRegeringenSigneratSocialdemokraternaSSUStefan LöfvenUtvisning