• idag
  24 feb
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  25 feb
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  26 feb
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  27 feb
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  28 feb
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Antivaxxare är dåliga medborgare

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
28 februari, 1998. Läkaren och forskaren Andrew Wakefield är gubbnöjd. Hans artikel, om en förmodad koppling mellan MPR-vaccin och autism hos barn, har publicerats i en av världens främsta medicinska tidskrifter, The Lancet. Allt är lögn, men landar hos ledsna och oroliga föräldrar, och en ny sanning är född: vaccin orsakar autism.
The Doctor Who Fooled the World heter boken om antivaccinrörelsens fader Andrew Wakefield. Reportern Brian Deer har lagt 15 år på att gräva och släppte i höstas en bok om hela bedrägeriet, de oetiska experimenten på barn, vilka som står bakom vaccinbluffen och vem som tjänar pengar på detta. Tack vare Deers avslöjanden får Wakefield inte längre utöva läkaryrket.

Det är där, i trakterna kring 1998, som vaccinmotståndet tar fart. 3 000 år av fasa för smittkoppor, miljoner barn som sluppit dö av mässling och poliodrabbade människor på kryckor – bortglömt.

23 år senare är vansinnet utbrett.

Youtube, 30 mars 2020. ”Det här chippet placeras i roten på pekfingret, och sedan delas det.”

Ann Ahlgren berättar att de som vaccinerar sig mot covid-19 kommer att tappa kontakten med sina äkta känslor och bli mänskliga robotar. Vaccinsprutan innehåller ett mikrochip. Chippet kopplar upp sig mot 5G, stänger av kronchakrat och ajöss.

NWT:s artiklar om covid-19-vaccinet

För senaste nytt om pågående vaccinationen i Värmland, följ https://www.nwt.se/vaccin/ – här hittar ni allt som redan rapporterats och allt som publiceras framöver.

Ann Ahlgren är harmlös, hon är för stollig. Men bland motståndarna finns också vanliga småbarnsföräldrar, högutbildade personer, inflytelserika människor som Donald Trump och så en polsk politiker med namnet Kukiz. Man kan tycka att även dessa är underhållande, men det är slutfnissat för min del. Det är närapå normalt att vara vaccinmotståndare nu, trots att det är ungefär lika upplyst som att tro att psykisk ohälsa är onda andar som bäst drivs ut medelst vigvatten.

Vaccinmotstånd är inte en privat åsikt utan bäring på världen i övrigt. Kukiz och hans parti är en del av ett mycket större kampanjande med syfte att skapa oreda och misstro i Europa. När Femstjärnerörelsen kom till makten i Italien 2018 sades från högsta ort att vacciner är lika farliga som sjukdomarna de ska bota. Samma ryska troll som var inne och störde det amerikanska presidentvalet 2016 har twittrat massor om vacciners farlighet. Det finns mer. Starka intressen vill att vi blir vaccinmotståndare.

Vaccination har gått från att handla om solidaritet och rimlighet till att bli ett uttryck för medborgerlig frihet. På så vis slipper vaccinmotståndare prata om vetenskap och evidens och kan istället yla om mänskliga rättigheter och allas fria val.

Jag förstår oron efter att nästan 500 barn och unga (och några vuxna) fick narkolepsi av svininfluensavaccinet, men det var 5,3 miljoner svenskar som vaccinerades. Fruktansvärt för de drabbade, men inte ett argument för att låta bli att vaccinera sig. Risken för allvarliga biverkningar är låg, risken för att bli allvarligt sjuk är mycket högre. Och inte minst så handlar det om att skydda andra.

Olle Wik, tidigare smittskyddsläkare i Värmland, säger i en intervju i NWT den 19/1 2021 att de som velat sprida rädsla och konspirationer har lyckats. Det har de.

En grupp amerikanska forskare, ledda av David Broniatowski vid George Washington University, studerade en kvarts miljon antivaxxinlägg på Facebook, skrivna mellan 2009 och 2019. 2009 skrevs det mer om undanhållande av biverkningar och statliga hemlisar. Numera ligger fokus på individens fria val och rättigheter.

Et voilà – vaccinmotståndet blir politik, med den skillnaden att det inte handlar om statskonst, utan om att sprida livsfarlig desinformation.

Vi kan inte enas om att ha olika åsikter i den här frågan. Det finns bara en sanning, och den är att vaccin räddar liv.

Slutmorrat för idag. Ha en fin helg allihop, så hörs vi snart igen!

Om boken

The Doctor Who Fooled the World heter boken om antivaccinrörelsens fader Andrew Wakefield. Reportern Brian Deer har lagt 15 år på att gräva och släppte i höstas en bok om hela bedrägeriet, de oetiska experimenten på barn, vilka som står bakom vaccinbluffen och vem som tjänar pengar på detta. Tack vare Deers avslöjanden får Wakefield inte längre utöva läkaryrket.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.