Hoppa till huvudinnehållet

Vill börja planera renovering av Bibliotekshuset

Publicerad:
Minst 120 miljoner kronor kostar det att renovera Bibliotekshuset. Teknik- och fastighetsförvaltningen vill nu börja planera för projektet.
Minst 120 miljoner kronor kostar det att renovera Bibliotekshuset. Teknik- och fastighetsförvaltningen vill nu börja planera för projektet. Foto: Helena Karlsson

Behovet att renovera Bibliotekshuset i Karlstad är stort. Byggnaden har bland annat dålig ventilation.

Nu vill teknik- och fastighetsförvaltningen att politikerna ska säga ja till en planering av åtgärderna som beräknas kosta minst 120 miljoner kronor.

Det 13 000 kvadratmeter stora Bibliotekshuset stod klart redan 1973. På senare år har renoveringsbehovet blivit allt större. Framför allt är det ventilationen som behöver bytas.

NWT har flera gånger skrivit om kommunens planer att satsa på en rejäl renovering av byggnaden, men den har hittills skjutits på framtiden.

På måndagens kommunstyrelsemöte ska man fatta beslut om investeringsplaneringen för 2023-2027 och där finns Bibliotekshuset med som en punkt.

– Vi begär att få starta en ny planeringsfas där vi ska titta på vilka åtgärder som ska göras med lokalerna. Det finns mycket som behöver åtgärdas.

Varmt på sommaren

– En stor brist i dag är ventilationen som inte orkar med på sommaren. Då blir det varmt i huset. Vi har bytt ut den i de två nedersta planen, men behöver även byta på de andra planen, säger kommunens fastighetschef Anna-Lena Ljung.

Eftersom huset är gammalt måste även fönster bytas liksom fasadmaterial och avlopps- och värmesystem. Sammanlagt handlar det om stora kostnader. I fjol värderades de till 120 miljoner kronor.

Över några år

– Tanken är att det här ska genomföras över ett antal år. När planeringsfasen är klar kommer vi att söka pengar i teknik- och fastighetsnämnden i april nästa år och sedan blir det upp till kommunstyrelsen att ta beslut i juni 2022 när budgeten läggs, säger Anna-Lena Ljung.

Förvaltningen kommer begära pengar från 2023 så det är först då renoveringen kan inledas.

– Det är viktigt att vi tar ett större grepp om Bibliotekshuset. Det är ett viktigt hus och den kommunala byggnad som besöks av flest personer, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C).

– Vi måste avsätta pengar till en renovering. Den är helt nödvändig.

Artikeltaggar

Anna-Lena LjungBostad och byggenHenrik LanderKarlstads kommunNöje/KulturTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.