Hoppa till huvudinnehållet

Olika politiska bilder efter extra möte om vaccinationerna

Publicerad:
På fredagen sammanträdde regionstyrelsens arbetsutskott med anledning av att vaccineringen mot covid-19 går trögt i Värmland jämfört med i andra regioner.
På fredagen sammanträdde regionstyrelsens arbetsutskott med anledning av att vaccineringen mot covid-19 går trögt i Värmland jämfört med i andra regioner. Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag uppfattar att vi jobbar väldigt, väldigt bra, säger regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) efter det extra möte i vaccinationsfrågan som regionstyrelsens arbetsutskott hade på fredagen.

– Nu är det upp till bevis, säger Mats Sandström (S), regionråd i opposition, efter samma möte.

Fredagens möte var det andra extra mötet för veckan i regionstyrelsens arbetsutskott. Nu ville de ledande regionpolitikerna veta vad som skulle göras för att förbättra de siffror som visade att Värmland varit bland de sämsta regionerna i landet på att vaccinera, åtminstone till och med förra veckan.

"Vi har fått väldigt bra förklaringar“, säger regionrådet Marianne Utterdahl efter fredagens extra möte i regionstyrelsens arbetsutskott om vaccineringen mot covid-19.
"Vi har fått väldigt bra förklaringar“, säger regionrådet Marianne Utterdahl efter fredagens extra möte i regionstyrelsens arbetsutskott om vaccineringen mot covid-19. Foto: Helena Karlsson

– Det är självklart att vi alla reagerade när siffrorna kom. Det har varit viktigt för oss alla att säkerställa att vi gör det bästa vi kan i Värmland och vi har fått väldigt bra förklaringar, tycker jag, i det komplexa pussel som faktiskt det här arbetet handlar om, säger Marianne Utterdahl (SIV).

Hon och Sjukvårdspartiet i Värmland ingår i Värmlandssamverkan, den koalition som består av sex partier och styr regionen i minoritet.

Mats Sandström (S) företräder oppositionen och har en lite annan bild.

– De har satts in extra insatser sedan vi senast hade möte och det är förstås väldigt positivt. Men jag hade hoppats på att vi skulle få bättre förståelse och kunskap kring varför det har sett ut som det har gjort, säger han.

Mats Sandström (S) säger att det nu är upp till bevis med vaccinationerna.
Mats Sandström (S) säger att det nu är upp till bevis med vaccinationerna. Foto: Helena Dahlgren

Han menar att mötets slutsats var att alla var överens om att vaccinationstakten måste öka.

– Det är inte politiskt käbbel som kan stoppa pandemin givetvis, men samtidigt är det inte heller fel med lite politisk handlingskraft och det bidrar vi gärna till. Jag tror de här mötena har satt lite extra blåslampa på verksamheten.

Marianne Utterdahl säger:

– Det bästa vi kan göra nu att fortsätta stödja genomförandet. Vad som hände de första dagarna är inte detsamma som vad som kommer hända över tid.

Samtidigt är det väl viktigt att vaccinera snabbt just för att skydda människor mot smittan?

– Naturligtvis är det ju det, men det måste göras på rätt sätt, säger hon.

Vilket är ditt intryck av hur det går med vaccineringen i Värmland just nu?

– Att det går bra, att det löper på enligt plan nu.

På frågan om han är nöjd med hur det går just nu svarar Mats Sandström:

– Det är upp till bevis, jag vill ju se nya siffror och se resultat först.

Mildare regionråd

Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M), som tidigare i veckan kallade vaccinläget “naturligtvis inte acceptabelt”, tinade upp efter fredagens möte.

– Det känns ändå bra nu. Nu har man visat att vi kunde höja kapaciteten, säger han.

Enligt honom har vaccintakten ökat under veckan. Nu uppges Värmland ha fått 14 450 doser och levererat ut 7 750, vilket innebär att man skickat ut 54 procent till länets vaccinatörer.

– Enligt prognosen kommer vi ligga på cirka 85 procent om tre veckor.

Hur ser ni till så att Värmland håller den takten?

– Nu följer vi upp den här frågan på varje möte vi har. Sedan kan saker alltid hända. Det måste vi komma ihåg, som att vaccinleveranser kan förändras.

Nästa vecka har regionstyrelsen möte och då tas vaccinationsfrågan upp igen.

Fotnot: Värmlandssamverkan består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet i Värmland.

Artikeltaggar

CoronavirusetMarianne UtterdahlMats SandströmPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaVaccinationVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.