Hoppa till huvudinnehållet

Ny vildsvinsjakt i helgen – färre svin på Bruket just nu

Publicerad:
Jägaren Peter Iby med slovensk kopoven Acke vid en tidigare vildsvinsjakt på Bruket under hösten.
Jägaren Peter Iby med slovensk kopoven Acke vid en tidigare vildsvinsjakt på Bruket under hösten. Foto: Anders Persson

Efter flera insatser under hösten och vintern har svinen blivit färre på Bruket i Degerfors.

Nu ska de få en omgång till i helgen.

Solberga jakt & viltvårdsklubb planerar ytterligare en vildsvinsjakt på Bruket under lördagen. Ett tiotal jägare och två hundförare väntas delta.

Som tidningen skrivit tidigare har ett drygt ett tiotal grisar skjutits under hösten och vintern. Jaktledare Niklas Lundberg berättar att aktiviteten på Bruket överlag har minskat något.

– Vi har inte fått lika många rapporter som tidigare. Det har blivit bättre just nu, säger Niklas Lundberg.

Störa och skrämma

Vildsvinsjakten på Bruket handlar i första hand om att skrämma svinen.

– Det kommer aldrig gå att utrota vildsvinen genom jakt. Vi håller efter stammen. Vi skjuter en och annan när vi jagar men i första hand är vi där för att störa dem. Grisar är läraktiga djur och störs de tycker de inte om att vara där, säger Niklas Lundberg.

Mest vid åtlar

Han bedömer att jaktlaget har skjutit uppåt hundra individer genom åren. De flesta har skjutits vid åtlar och inte genom hundjakt.

Mikael Lundholm, jaktledare för lördagens jakt hoppas de blir uppåt tio personer. Två hundförare väntas delta också.

– Vi ska bland annat jaga av Götvägen och ställa oss på strategiska platser i skogen nära bebyggelsen, säger Mikael Lundholm.

Hundjakt får man bedriva månaden ut. Helgens jakt blir troligen den sista jakten för säsongen. Åteljakten bedrivs däremot året om.

– Det är nog sista helgen vi kan släppa hundarna. Det ska regna och frysa om vartannat framöver. Om det är skare och hårt före ska och vill vi inte jaga med hund, fortsätter Mikael Lundholm.

Sämre förutsättningar

En och annan invånare har beklagat sig över att jägarna inte lyckas skjuta fler individer, enligt Lundholm.

– Vi har inte samma förutsättningar med grisjakten på Bruket. Det måste man respektera. Det går inte att jämföra med grisjakt på andra platser i landet. Vi jagar på vår fritid, säger Lundholm.

Det finns flera orsaker till att förutsättningarna är sämre på Bruket. En av dem är skogsmarken som går rakt ned till villorna.

– Om det fanns fler gärden skulle det vara enklare. Men vi finns ofta i området och jagar, alltså stör dem. Det ger effekt även om det är på kort sikt, säger Mikael Lundholm.

Artikeltaggar

BruketDegerforsDjur och naturJaktNyheterVildsvin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.