Hoppa till huvudinnehållet

Biblioteken gör sig redo att öppna efter coronastängningen

Publicerad:
Stadsbiblioteket och de andra kommunbiblioteken i Karlstads kommun öppnar igen på måndag den 25 januari.
Stadsbiblioteket och de andra kommunbiblioteken i Karlstads kommun öppnar igen på måndag den 25 januari. Foto: Lena Richardson

Regeringen förlänger sin uppmaning om stängningar och restriktioner till den 7 februari.

Biblioteken i Karlstads kommun håller dock fast vid det öppningsdatum man tidigare utlovat. På måndag, den 25 januari, öppnar både stadsbiblioteket och filialerna igen.

– Vi öppnar på måndag och då kommer vi att ha maximalt femtio besökare på stadsbiblioteket, berättar bibliotekschefen Åsa Hansen.

På de nio mindre biblioteken runt om i kommunen gäller lägre maxantal.

Biblioteken kommer också att fortsätta med pandemianpassad service som take away-kassar, boken kommer och återlämningslådor.

– Det är många som tyckt om det. Vi öppnar med ordinarie öppettider och utökad service, men begränsat besöksantal och vi kommer även att begränsa antalet sittplatser på biblioteket, säger Åsa Hansen.

Olika bud

Biblioteken har fått kritik för att man hållit stängt - bland annat överklagades det tidigare stängningsbeslutet av en invånare. Då hänvisade kommunen till regeringsbudet om stängningar för att minska smittspridning och att man hade biblioteksservice ändå.

Så varför öppnar ni nu då, när regeringen just ändrat datum till den 7 februari?

– Det gällde inte biblioteken, säger Åsa Hansen.

Fast det gjorde det ju inte för någon vecka sen heller egentligen och då fortsatte ni ju ha stängt?

– Vi kan inte hålla på fram och tillbaka och ändra, utan vi får försöka jobba långsiktigt. Vi panikstängde inte heller den 18 december när beslutet kom, utan jobbade på i några dagar medan vi kom fram till hur vi skulle göra, säger Åsa Hansen.

Krockade med lagen

Resultatet då blev en stängning, med utökad service, men efter att biblioteken stängdes, kom det fram att regeringens propå från i december om stängda bibliotek krockade med bibliotekslagen.

Den säger att alla invånare i Sverige ska ha tillgång till biblioteksservice i sin kommun. En del bibliotek valde då att öppna igen, medan beslutsfattarna i Karlstad valde att hålla fortsatt stängt på biblioteken.

– Jag tänker att det är en pandemi och att vi inte varit med om det här förut. Nu ser vi fram emot att den försvinner, säger Åsa Hansen.

Åsa Hansen, bibliotekschef, ser fram emot att få öppna biblioteket igen på måndag.
Åsa Hansen, bibliotekschef, ser fram emot att få öppna biblioteket igen på måndag. Foto: Mikael Lindblom

Omtyckt verksamhet

Att många efterfrågar bibliotekens tjänster har blivit tydligt under stängningsperioden.

– Vi har fått väldigt mycket förfrågningar, mycket utlämningar av take away-böcker och mycket frågor i mejl och i telefon. Det är kul! säger Åsa Hansen.

Nu förbereder hon och hennes personal sig för återöppningen.

– Vi håller på och gör oss redo.

Söndagsstängt

För de trogna biblioteksbesökarna och låntagarna på stadsbiblioteket grumlas dock glädjen över återöppnandet av ett besparingsbeslut.

– När vi öppnar igen nu, kommer vi att ha söndagsstängt, säger Åsa Hansen.

Beslutet handlar enbart om ekonomi.

– Vi har alla en budget att ta hänsyn till och det är ett politiskt beslut, säger Åsa Hansen.

Nya bud - nu kan biblioteken öppnaFortsatt stängda bibliotek – trots nya bud

Artikeltaggar

Åsa HansenBibliotekCoronavirusetKarlstadKarlstads stadsbibliotekNöje/KulturPandemiRegeringen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.