Tre fjärdedelar av barnmorskorna har slutat: “Många är oroliga för framtiden”

Publicerad:
Britt Larsson är numera pensionär och timvikarie på avdelningen. Hon har hela tiden kämpat för att Karlskoga ska få tillbaka förlossningen. Foto: Kajsa Juslin

Över ett och ett halvt år har gått sedan beskedet kom om att förlossningen i Karlskoga skulle stänga permanent. Sedan dess har en stor del av de anställda barnmorskorna valt att säga upp sig.

– Många mår dåligt och är oroliga för framtiden, säger Britt Larsson, pensionär och timvikarie.

Våren 2019 arbetade 21 tillsvidareanställda barnmorskor på kvinnokliniken, avdelning Q, på Karlskoga lasarett. Trots att ingen blev uppsagd med beskedet i maj 2019 är de nu bara fem kvar på avdelningen, ytterligare en har sagt upp sig och kommer sluta i april i år.

– Det ser mörkt ut framåt. Själv gick jag i pension i förtid eftersom jag inte stod ut, säger Eva Morssing, som numera är timvikarie på avdelningen.

“En sorg att ha lämnat avdelning Q”

Många är oroliga

Många medarbetare blev besvikna och arga över beslutet att stänga förlossningen. Eva Morssing tror att flera av de som är kvar oroas över framtiden, att man inte vet vad som kommer hända.

På avdelning Q finns i dag BB eftervård, eftervårdsbesök, vård av kvinnor med svåra graviditetskräkningar, behandlande och opererande gynekologisk verksamhet, abortverksamhet och palliativ vård för kvinnor med gynekologisk cancer.

I april 2020 stängde avdelning Q helt på helgerna. Det innebär att nyförlösta kvinnor inte kan få eftervård på BB i Karlskoga efter klockan 18 på fredagar.

– Det är en nedmontering av avdelningen. Sedan har de inte kunnat berätta för oss vad vi ska ha för verksamhet här i höst, så det är klart att många är oroliga, säger Britt Larsson.

Vill jobba med förlossning

Gill Kullberg, verksamhetschef på kvinnokliniken i länet, berättar att de tidigt fick kännedom om att många i personalgruppen mådde dåligt efter beskedet om förlossningen. Därför tog de kontakt med regionhälsan för att erbjuda samtalsstöd.

– Vi har haft regelbundna personalmöten, jag har själv varit närvarande vid flera av dem för att försöka besvara funderingar och frågor.

Enligt henne handlar den stora personalminskningen om att många vill jobba med just förlossning, utöver ett par pensionsavgångar.

– Alla har fått erbjudande att jobba med förlossning i Örebro och jag vet att en del har börjat i Karlstad i stället. En del har sökt sig till mödrahälsovården i vår region, säger hon.

Gill Kullberg
Gill Kullberg Foto: Roger Gleisner / Arkiv

"Välfungerande verksamhet"

Att verksamheten stängde på helgerna handlade om att de behövde bistå med personal till covidvården. Samtidigt hade helgbeläggningen varit låg under en längre tid, menar hon.

Några planer på att öppna igen på helgerna finns inte.

– Behovet av vårdplatser är främst relaterat till operationsverksamheten på vardagarna. Sedan har vi en ambition att rekrytera fler barnmorskor, men det är barnmorskebrist i hela landet.

De har förstärkt bemanningen med sjuksköterskor där det är möjligt.

Kullberg håller inte med om att personalen inte ska ha fått besked om hur verksamheten ska se ut i höst.

– En del osäkerhet och oro tror jag kan handla om att man väntar på besked om det blir en upphandling. Men verksamheten kommer fortsätta så som den ser ut i dag. Det är en välfungerande verksamhet.

Att det är tal om centralisering tycker hon inte heller.

– Förlossningen har flyttats till Örebro på grund av patientsäkerheten för de nyfödda barnen, däremot har vi utökat operationsverksamhet i Karlskoga och byggt upp en ny behandlingsenhet på avdelning Q. Barnen behöver ha tillgång till neonatologisk kompetens, det finns inte i Karlskoga.

Läs mer:

“En sorg att ha lämnat avdelning Q”"Det är inte personalens fel, det här är ett systemfel"Tre fjärdedelar av barnmorskorna har slutat

Artikeltaggar

Avdelning QBB-fråganBritt LarssonFörlossningGill KullbergKarlskogaKarlskoga lasarettKvinnokliniken i KarlskogaNyheterVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare