Samhället måste motverka hederskulturen

Debatt
PUBLICERAD:
Trots att det strider mot svensk lag förekommer i dag könsstympning, barnäktenskap, hedersrelaterat våld och förtryck, skriver Marléne Lund Kopparklint med flera.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det handlar om nedärvda kulturer för att kunna styra kvinnan och behålla hedern. Vi har ett ansvar att motverka detta med samhällets fulla kraft, skriver Marléne Lund Kopparklint med flera.

Sitter i skolan och lyssnar på tjejjouren som bjudits in för att prata om hedersrelaterat våld och förtryck. Det knyter sig i magen på mig. Är min mamma barnmisshandlare? Hon och en vän till familjen könsstympade mig när jag var 4 år, kan hon bli straffad för det? Inte för att jag skulle göra en anmälan i dag men ibland vill jag det, särskilt när jag får mensen. Om någon bara kunde förstå hur ont det gör.

Skolsköterskan har sagt att det finns hjälp att få. En operation där man skär upp det som så noga syddes igen när jag var liten, så att blodet lättare kommer ut. Det skulle göra livet enklare, framförallt att jag skulle slippa den outhärdliga smärtan men det skulle också innebära risker som är mycket värre än smärta en gång per månad. Om det kom fram att jag skulle ha gjort det, skulle min familjs heder ifrågasättas. Jag tror ärligt talad att jag skulle kunna bli mördad för det.

Inte för att det skulle spela någon roll just nu ändå. Mitt liv tog slut när mamma och pappa berättade att en resa var bokad till sommarlovet – jag skulle giftas bort. ”Mitt problem” skulle lösas snabbare än jag trodde eftersom jag visste att min framtida make, på bröllopsnatten, skulle skära upp mig där nere, som ett bevis för att jag sparats till honom. Hela släkten planerade glatt den stora händelsen, jag bävade inför den.

Ända sedan jag började högstadiet har jag undrat hur det är att leva i frihet som mina tjejkompisar och på sportlovet fick jag äntligen uppleva det. Min bästa kompis och hennes underbara familj, bjöd med mig till fjällen. Vi trotsade mammas strikta förmaningar och jag slapp slöjan och allt annat förkvävande som ständigt förföljde mig.

Jag fick vara den där vanliga tjejen, skrattade, dansade, sminkade mig. Och jag höll handen, kramades och kysste världens underbaraste kille som jag träffade. Jag fick äntligen uppleva det där som jag så länge drömt om, även om jag nu nästan ångrar det. Jag fick smaka på frihet och äkta kärlek, samtidigt som jag nu satt fast i ett fängelse som inte tillät något av det.

Jag har nu tvingats vakna upp från min dröm och paniken växer inombords. Mammas ord om att detta är mitt öde, ekade i mitt huvud. Jag ville inte gifta mig och särskilt inte med någon som jag inte älskade. Jag visste dock att jag var tvungen att släppa min dröm och hade redan börjat ursäkta min familjs vilja för att överhuvudtaget orka andas.

Jag hade varit så dum. Även om jag skulle få leva med min älskade, vet jag inte hur jag skulle kunna förklara för honom om varför jag ser ut som jag gör där nere, att jag aldrig kan njuta av sex som andra. Och hur skulle han känna det inför att min familj aldrig skulle acceptera vår kärlek, att vi förmodligen skulle behöva fly?

Ögonen fylldes av tårar, jag tittade ned i skolbänken för att dölja. Tjejjourens ord gjorde mig ledsen: ”Det finns hjälp att få, tveka inte på att höra av er”. Kunde de garantera skydd från min släkt för resten av mitt liv?”

Berättelser likt denna är en realitet för alltför många flickor/kvinnor i Sverige. Trots att det strider mot svensk lag förekommer i dag könsstympning, barnäktenskap, hedersrelaterat våld och förtryck. Könsstympning där kvinnor styrs med hot och våld i ”hederns namn” är i dag ett alltför vanligt fenomen och som inte har med religion att göra. Det handlar om nedärvda kulturer för att kunna styra kvinnan och behålla hedern. Vi har ett ansvar att motverka detta med samhällets fulla kraft. Inga religiösa handlingar eller kulturer ska stå över svensk lag.

Marléne Lund Kopparklint

Pål Jonson

Riksdagsledamöter (M)

Noah Hjortman

Ordförande, MUF Värmland

Marie Oudin

Ordförande, Moderatkvinnorna Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.