Hoppa till huvudinnehållet

Ny idrottshall på gång i Sunne - så tycker föreningarna: “Fantastiskt”

Publicerad:
En ny idrottshall och expedition på Skäggebergsskolan är på gång.
En ny idrottshall och expedition på Skäggebergsskolan är på gång. Foto: Fredrik Finnebråth

Sunne kommun har planer för en ny idrottshall och expedition på Skäggebergsskolan. I årets budget har 5 av totalt 20 miljoner avsatts för det projektet.

FB har hört av sig till berörda föreningar om deras syn på en ny idrottshall.

– Det vore fantastiskt. En ny fullstor hall skulle göra att föreningslivet växte för samtliga i kommunen, säger Per-Ove “Gus” Gustavsson, Sunne IBK.

Ännu har inte projekteringen för en ny hall kommit i gång.

– Vi ska ta en diskussion först med idrottsföreningar. Det är mycket som vi inte vet just nu, som hur stor den ska vara. I dag finns det inte pengar till en ny fullstor hall, vi behöver kolla hur viktigt det är för föreningarna, i så fall behövs sponsorer. Men det kommer att bli en hall så småningom, det är allt jag kan säga nu, säger Henrik Rundqvist, fritidschef Sunne kommun.

Men han betonar att de kommer att lyssna på vad idrottsföreningarna tycker och tänker.

– Absolut. Vi kommer inte att köra en egen variant utan ska ta diskussionen med föreningslivet.

“Sliten hall”

En idrottsförening som definitivt påverkas av en ny hall är Sunne Karateklubb, eftersom man i alla år bedrivit sina träningar i den nuvarande hallen vid Skäggebergsskolan.

– Vi är positiva. Vår förening har en verksamhet från 5 år till 50-60, det är stor spridning och vi är tre olika grupper. Det blir lite trångt, en större hall skulle vi dra nytta av. Jag började själv i Skäggeberg för 30 år sedan och det ser likadant ut i dag mer eller mindre. Det är slitet och skulle behövas en ny hall, säger Fredrik Stodne, Sunne Karateklubb.

Hur viktigt är det att hallen är fullstor?

– I karaten har vi inga planindelningar, den måste inte vara fullstor men större än i dag i alla fall. Sedan är det skönt när det är trägolv, det ger bättre effekt för oss.

Exakt var den nya hallen kommer att byggas är inte klart.
Exakt var den nya hallen kommer att byggas är inte klart. Foto: Fredrik Finnebråth

“Borde renovera i stället”

Sunne Aikidoklubb bedriver också sina träningar i Skäggebergshallen.

– Det känns som en lite onödig utgift. Jag tycker att det borde vara mycket billigare att satsa på en ordentlig renovering av den befintliga. För vår del så har hallen varit tillräckligt stor under alla dessa år, även när vi var som flest medlemmar under början av 2000-talet. Tyvärr har underhållet på hallen varit ganska eftersatt i flera år, duschar som inte fungerar och dörrlås som krånglar med mera, säger Ronny Stenbäck, Sunne Aikidoklubb.

VÄIF positiva

En klubb som ser stora möjligheter med en ny hall är volleyboll-laget Västra Ämterviks IF.

– Vi skulle ha nytta av en ny hall. Som det är i dag har vi endast en av två träningstider för serielaget (herrar) i Sparbankshallen medan damerna tränar i Västra Ämtervik. Den andra tiden är i Fryxellskas gymnastiksal och i den hallen finns inga linjer för volleyboll, takhöjden är dessutom för låg. Hallen är även förhållandevis liten och när vi är 14-16 deltagare på träningarna är det väldigt svårt att genomföra meningsfulla träningar. Att slippa träna volleyboll i Fryxellska skulle betyda mycket för volleybollen, säger Catharina Rosenkvist, VÄIF.

Idrottsföreningarna i Sunne kommun är positiva till en ny hall på Skäggebergsskolan.
Idrottsföreningarna i Sunne kommun är positiva till en ny hall på Skäggebergsskolan. Foto: Fredrik Finnebråth

Viktigt med fullstor

Kommunens två innebandyföreningar välkomnar en ny hall med öppna armar - men bara om den är fullstor.

– Att det ska byggas en ny hall är helt klart positivt då det är väldigt tajt om träningstider i Sparbankshallen, men det som är av intresse för oss är en fullstor hall så att den kan nyttjas fullt ut och därmed kunna få bättre tränings- och matchtider till samtliga sporter, säger Emil Örnborg, Lysvik IBF.

– Det vore fantastiskt. En ny fullstor hall skulle göra att föreningslivet växte för samtliga i kommunen. Framför allt skulle det innebära fler träningstider, men även en sådan sak som att arrangera cuper - det är svårt på en hall, men med två fullstora planer finns det enorma möjligheter. Det behöver inte vara en hall med läktare, det finns redan. De flesta orter har redan två, nu är det verkligen dags för Sunne, säger Per-Ove “Gus” Gustavsson, Sunne IBK.

“Mindre hall - bortkastade pengar”

En klubb som “slåss” om tider i Sparbankshallen är Sunne Basket.

– En ny hall har varit på tapeten länge och jag har alltid tyckt att det behövts. Just nu står vi och faller med en hall. Innebandyn och basketen är de dominanta sporterna, vi har de flesta träningstiderna. Så fort det kommer in någon ny förening så är det svårt att få någon tid. Så kan vi inte ha det, säger Mikael Myrén, Sunne Basket.

Precis som i innebandyn kräver basketen en fullstor plan.

– Det behöver inte vara med läktare, det har vi. Bara den är fullstor. När vi har träningar med våra yngre flickor och pojkar delar vi in dem i två grupper, då kan vi bara vara i Sparbankshallen som det ser ut i dag. Bygger man en mindre hall känns det som bortkastade pengar, säger han.

Åmbergshallen kan rivas

Nybyggnationen innebär att Sunne kommun kan komma att riva gymnastikhallen i Åmbergsskolan.

– Inget beslut är taget i den frågan vad jag vet, men kommunen kommer i alla fall inte att driva Åmbergshallen den dagen det står en ny hall på Skäggeberg, säger Henrik Rundqvist.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHenrik RundqvistIdrottshallLysvik IBF herrMikael MyrénPer-Ove GustavssonSkäggebergsskolanSunneSunne AikidoklubbSunne BasketSunne IBKSunne KarateföreningSunne kommunVÄIF

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.