Hoppa till huvudinnehållet

Glädje över regeringens nya besked: “Jätteviktigt”

Publicerad:
Karlstads gymnastikförening ser fram emot att starta träningen igen efter regeringens nya besked.
Karlstads gymnastikförening ser fram emot att starta träningen igen efter regeringens nya besked. Foto: Karlstads GF

Det jublas ute i idrottsföreningarna över regeringens besked som ger barn och unga, födda 2005 och senare, möjligheten att träna inne igen.

– Det är jätteviktigt, säger Maria Hansson i Karlstads gymnastikförening.

2005-gränsen har gällt tidigare under pandemin, men före jul stoppades all idrottsverksamhet då regeringen bestämde att samtliga idrottshallar i statlig eller kommunal regi skulle stängas.

Beslutet fick hård kritik. Fem stora idrottsförbund (gymnastik, basket, handboll, innebandy och simning) vädjade nyligen i ett öppet brev om att öppna upp för inomhusidrott för barn, annars riskeras deras hälsa.

Nu går regeringen idrotten till mötes.

– Det är viktigt att både verksamhet inomhus och utomhus hålls öppen för barn, sade idrottsminister Amanda Lind (MP) vid torsdagens pressträff.

Karlstads GF bedriver bamsegympa för de minsta, barngymnastik, truppgymnastik och vuxengruppträning och har cirka 800 aktiva varav de klart flesta under 15 år, men har inte kunnat bedriva träning sedan slutet av september.

– Jag tycker det är jättebra att de får en tillhörighet igen och inte bara blir stillasittande hemma på eftermiddagarna. Vi har haft lite uteträningar, men det blir inte riktigt samma sak och svårt att träna in nya övningar. Jag gissar att vi fortfarande får anpassa så vi inte tar i gymnasterna och sådär, men att de ändå får träna betyder mycket, säger föreningskonsulenten Maria Hansson.

Vad händer nu?

– Vi inväntar direktiven från gymnastikförbundet innan vi går ut med information till våra medlemmar. Om vi får dra igång kommer tävlingstrupperna starta inomhus till veckan och barngymnastiken vecka fem.

Klubben tränar främst i Våxnäshallen och Norrstrandsskolan. De yngre barngrupperna är dock utspridda i många hallar.

Värmlands idrottsförbund (RF-Sisu Värmland) uppmanar alla kommuner att öppna sina hallar för aktuell åldersgrupp.

– Jag tror de har för avsikt att göra det. Vi vill att 2005 och senare ska få börja träna igen när möjligheterna finns, för det betyder så mycket för så många att få hålla igång träningen, både fysiskt och psykiskt, säger distriktsidrottschefen Thomas Sundenhammar, och berättar att han ska ha en träff med alla fritidscheferna på torsdagseftermiddagen.

– Vi ska försöka få samma i hela Värmland.

Kommunala idrottsanläggningar ska fortsatt hållas stängda för aktiviteter för äldre ungdomar och vuxna till och med den 7 februari. Men Amanda Lind säger att även äldre ungdomar ska kunna idrotta, dock inte i stora grupper och helst utomhus.

Siktar på tävling

Gymnastikföreningen hoppas kunna genomföra ett klubbmästerskap.

– Vi hade planerat på sportlovet, men skjutit fram till maj. Får se om det går att genomföra eller inte, säger Maria Hansson.

Gymnasterna har inte tävlat sedan pandemin startade, förutom ett par digitala tävlingar som förbundet ordnat där filmer på de aktivas övningar skickat in och bedömts.

– Fantastiskt att vi haft den möjligheten. Att de får träna och tävla håller kvar glädjen till gymnastiken. Svårt annars när man inte kan utmana dem på det sättet de är vana.

Beslutet räddar föreningar från konkurs

Artikeltaggar

GymnastikKarlstads gymnastikföreningSportThomas SundenhammarVärmlands idrottsförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.