Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare

Publicerad:
Snabbare hit.
Snabbare hit. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I måndags togs ett steg närmare att skapa en snabbare och bättre järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Den norska samferdselsministern Knut Arild Hareide (KRF) lät då meddela att han ämnade ta kontakt med sin svenska kollega, infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för att försöka få till stånd en gemensam utredning. Så nu hänger mycket på vad svaret blir från den svenska regeringen.

I bolaget Oslo-Sthlm 2.55, som samägs av kommuner och regioner längs sträckningen, är man förstås nöjda. Målet är att få ned restiden från dagens dryga 5 timmar till strax under 3 timmar. Det skulle skapa stora möjligheter för ökad arbetspendling och kontakter väl jämförbar med hur det är i Öresundsregionen.

Det finns flera alternativ på både sträckning och finansiering att utgå ifrån, och ju förr det arbetet kommer i gång desto bättre. Intressenterna är många och projektet skulle snabbt kunna bli lönsamt utan att det blir särskilt dyrt för resenärerna.

Artikeltaggar

JärnvägLedareNorgeOsloOslo-Sthlm 2.55RegeringenStockholmTågtrafikTomas Eneroth