För lite och för sent. Så kan man sammanfatta krögarnas betyg på de statliga coronastöden. Men det som känns tyngst just nu är förbudet mot alkoholförsäljning efter kl 20.
– Det var nådastöten, säger nöjesentreprenören Mattias Olsson.
Vero mat och kaffebar, Rock bar och Freden är några av restaurangerna i Karlstad som den senaste tiden har varit tvungna att stänga på grund av coronapandemin.
Ännu en populär restaurang i centrala Karlstad stänger: "Tack alla fina gäster"Hundratals har fått sparken och miljoner har förlorats – här är läget för krogarna i KarlstadCorona: Anrik restaurang tvingas stänga– Branschen kryper på knäna nu, säger Mattias Olsson som själv har behövt sätta restaurangen Br Olssons Elektriska i Karlstad i konkurs - och lägga Olssons Bazar Restaurang i Karlstad i malpåse. När restaurangen öppnar igen återstår att se men någon gång i vår är planen.
Bröderna Olsson håller O’Learys i Arvika öppet bara på fredagar och lördagar.
– Där är omsättningen nere på tio procent mot det normala.
Den enda av bröderna Olssons åretruntverksamheter som rullar på någorlunda normalt just nu är Olssons Bazar Café, granne med den betydligt större restaurangen Bazar i Inre hamn i Karlstad.
Arvikabröderna, som också fick ta det tunga beslutet att ställa in Hamnfesten vid Olssons brygga i Arvika i somras, har nu 15 personer på lönelistan, mot normala cirka 100, säger Mattias Olsson.
Krav på staten
Han sitter också i styrelsen för Visitas mellersta region, där Värmland ingår. Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, driver just nu stark opinion för att få staten att stötta branschen och lätta på restriktioner.
– Att gå tillbaka till alkoholförsäljning fram till kl 22 skulle hjälpa extremt mycket, säger Mattias Olsson.
– Då blir det möjligt med två sittningar. Folk går inte ut kl 17:30-18, man går ut vid 19-20. Det blir försvinnande lite.
Bröderna Olsson varslar alla 80 anställdaHan menar att restaurangägare i Sverige generellt är tränade i att hålla koll på regler och att klara kontroller, och branschen har hittills klarat att hålla på coronarestriktionerna bra, menar han.
– Alla måste givetvis hjälpas åt att minska smittan, och jag förstår att man inte vill ha barstök, men lite mer handlingsfrihet för oss skulle inte skada - vi har visat att vi tar ansvar.
Ett annat akut problem i branschen är försenade utbetalningar av stöd. Både stöden för korttidspermitteringar och omställningsstöden släpar efter.
– Nu är oktober clearat, men november och december släpar efter.
För företag som har slut på pengar kan det innebära sista spiken i kistan.
Vägrar ge upp
– Egentligen är det konstigt att det är så många som har klarat sig hittills, men man vägrar ge upp. Restaurangerna är ju ens livsverk, man gör allt man kan, tar varenda möjlighet man har att låna.
Men snart kommer vi in i en ny våg av konkurser, framför allt utlösta av klockan åtta-regeln, tror Mattias Olsson.
– Det största problemet är likviditeten, pengarna är slut helt enkelt.
Nästa stora utmaning
För de restauranger som överlever pandemin finns det en stor utmaning som väntar längre fram. När smittan är under kontroll och gästerna återvänder till restaurangerna måste det finnas personal på plats som tar hand om dem.
– Många som blir uppsagda tar andra jobb och försvinner från oss. Kompetensförsörjningen är en fråga vi har jobbat mycket med även tidigare, och nu blir det akut i och med att många lämnar branschen.