Anmärkningsvärd vägran

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Vaccinera äldreomsorgspersonalen. Foto Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Så många som en femtedel av personalen som jobbar på Karlstads äldreboenden eller i hemtjänsten vägrar att ta vaccinet mot Covid-19, vilket NWT avslöjat. Det är faktiskt en anmärkningsvärt hög och nedslående siffra för såväl de själva som deras kolleger som jobbar i äldreomsorgen, och för de äldre som de skall ta hand om.

Nästan lika anmärkningsvärt är det när kommunens vaccinansvarige Peter Nylander försöker vifta bort problemet genom att säga att han inte tycker det är så konstigt. Visst kan de handla om gravida och de som tidigare fått en allergisk reaktion, men inte en femtedel av hela personalstyrkan! Nu är vaccination frivillig, men kommunen har uppenbart misslyckats med att informera sin personal.

Desto lättare blir det att hålla med den tidigare smittskyddsläkaren Olle Wik som tycker det är väldigt bekymmersamt. De som spritt rädsla och konspirationsteorier har lyckats. Men risken att bli sjuk och till och med dö av Covid-19 är bra mycket större än någon eventuell biverkning.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.