Hoppa till huvudinnehållet

Stor sammanställning: Här är alla stora byggen i Karlstad under 2021

Publicerad:
Byggandet i Karlstad fortsätter i mycket hög takt även under 2021. Mest intensivt är det på Tullholmen där flera stora projekt redan pågår.
Byggandet i Karlstad fortsätter i mycket hög takt även under 2021. Mest intensivt är det på Tullholmen där flera stora projekt redan pågår. Foto: Joachim Lagercrantz

Nya flerbostadshus, radhus, villor, skolor, arenor och kontorslokaler. Under 2021 kommer mängder av byggprojekt pågå i Karlstad.

Byggtakten är högre än någonsin tidigare.

– Det finns en väldigt stor optimism och framtidstro i Karlstad.

Det säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Nyligen berättade NWT att Karlstads kommun under 2020 gett bygglov för hela 1 700 nya bostäder antagit detaljplaner för 2 300 nya bostäder.

Det är rekordsiffror och byggandet i Karlstad fortsätter i samma höga tempo även under 2021.

– Vi jobbar just nu med hela 63 detaljplaner som antingen är på väg mot att godkännas eller redan har blivit det, säger Erik Nilsson.

Mycket lång lista

Om man gör en lista över alla projekt som kommer att pågå eller påbörjas under 2021 blir den väldigt lång. Det största projektet är den första etappen i om- och tillbyggnaden av Centralsjukhuset som beräknas kosta cirka 4 miljarder kronor.

Tanken var att den skulle ha inletts till våren, men två byggbolag har överklagat upphandlingen. Det är därför oklart när projektet kan påbörjas.

På skolsidan är satsningarna många. Hösten 2021 kommer den sista etappen av om- och tillbyggnaden av Sundsta-Älvkullegymnasiet stå klar. Projektet är sammantaget med sina 456 miljoner kronor kommunens största någonsin.

Just nu byggs nya Fredricelund på Våxnäs som består av en f-6-skola för 350 elever, förskola, idrottshall, förskolor, familjecentral och bibliotek.
Just nu byggs nya Fredricelund på Våxnäs som består av en f-6-skola för 350 elever, förskola, idrottshall, förskolor, familjecentral och bibliotek. Foto: Joachim Lagercrantz

Ett annat exempel är nya Fredricelund på Våxnäs som kommer att innehålla en f-6-skola för 350 elever, förskola, idrottshall, förskolor, familjecentral och bibliotek. Projektet pågår för fullt och ska stå färdigt sommaren 2022.

Till det kan läggas bygget av Färjestadsskolan som är i gång med plats för 750 elever jämfört med dagens 500 och uppförandet av nya Orrholmsskolan med plats för 640 elever mot nuvarande 180 som inleds 2021.

Dessutom satsar kommunen 232 miljoner kronor på nya Stockfallets och 112 miljoner på att rusta Skattkärrsskolan. Båda projekten inleds under 2021.

Många nya arenor

Samtidigt genomför man flera stora arenasatsningar som omfattar ny friidrottshall, fotbolls- och friidrottsarena samt konstgräsplan på Sannafältet sportcenter och byggandet av Tingvalla isstadion med ytor för bandy, ishockey och skridsko. Det mesta kommer stå klart under 2022.

– Vi har en välfungerande ekonomi som gör att vi kan höja utbudet både skolsidan och kan även satsa på nya arenor som innebär ett rejält lyft för framför breddidrotten något som främst berör barn och unga, säger Erik Nilsson.

På Sannafältet sportcenter bygger kommunen en ny friidrottshall, en fotbolls- och friidrottsarena och en konstgräsplan för fotboll.
På Sannafältet sportcenter bygger kommunen en ny friidrottshall, en fotbolls- och friidrottsarena och en konstgräsplan för fotboll. Foto: Joachim Lagercrantz

Om vi tittar på bostadssidan är också projekten väldigt många. Flest byggkranar är det på Tullholmen där det gamla KF-området förvandlas till en ny stadsdel.

Där bygger Löfberg fastigheter två hus med ett 60-tal bostadsrätter åt sig själva och 132 hyresrätter som NWT fastighet kommer att äga.

900 nya lägenheter

Och Magnolia fastigheter har dragit i gång sin första etapp på området som kommer att bestå av 216 lägenheter fördelade på tre hus där majoriteten blir hyresrätter. Sammanlagt ska man bygga hela 900 lägenheter i området över ett antal år.

Längs Tullholmsviken uppför Skanska sin sista etapp, 51 bostadsrätter och KBAB är redan i gång med sitt nya storprojekt, ett niovåningshus med 132 hyresrätter tvärs över gatan.

Peab ska uppföra ett tiovåningshus med 62 bostadsrätter bakom Tietohuset på Tullholmen där det i dag finns en gammal serverhall.
Peab ska uppföra ett tiovåningshus med 62 bostadsrätter bakom Tietohuset på Tullholmen där det i dag finns en gammal serverhall. Foto: Illustration: Abako arkitekter

Ett tiovåningshus med 62 bostadsrätter ska Peab bygga bredvid Tieotohuset inte långt därifrån och i korsningen Packhusallén/Lagergrens gata har Folkbo Sverige börjat uppföra ett sexvåningshus i trä med 36 bostadsrätter.

Ungefär vid årsskiftet 2021/2022 ska Peab även dra i gång sitt stora bostadsprojekt längs Tullholmsviken mellan MSB-huset och Skanskas hus. Här ska man bygga tre hus med sammanlagt drygt 100 lägenheter.

Sundsta torg byggs

Dessutom väntar flera andra stora bostadsprojekt på att inledas under 2021. Prepart och Karlstadhus trycker till våren på startknappen för sin Sundsta torg-satsning; tre hus som blir 13, 11 och 8 våningar höga och tillsammans får 136 bostadsrätter.

Prepart och Karlstadhus börjar under våren bygga tre hus som blir 13, 11 och 8 våningar höga vid Sundsta torg. Det handlar om totalt 136 bostadsrätter.
Prepart och Karlstadhus börjar under våren bygga tre hus som blir 13, 11 och 8 våningar höga vid Sundsta torg. Det handlar om totalt 136 bostadsrätter. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

Under våren är det även tanken att Karlstadhus ska påbörja sitt Hyttan-projekt vid Klarälven i Haga strax öster om Karlstad CCC. Där ska man i fyra etapper uppföra fyra nya flerfamiljshus samt bygga på ett befintligt med två våningar. Totalt innebär det 134 nya bostäder.

– Till det kommer utbyggnaden av den nya stadsdelen Jakobsberg som nu har inletts. Här är HSB Värmland först ut med två punkthus med totalt 46 bostadsrätter. De har dessutom fått bygglov för ytterligare tre hus med 48 lägenheter.

HSB Värmland uppför två punkthus med 46 bostadsrätter på Jakobsberg. Ytterligare en etapp med tre hus och 48 lägenheter ska snart påbörjas.
HSB Värmland uppför två punkthus med 46 bostadsrätter på Jakobsberg. Ytterligare en etapp med tre hus och 48 lägenheter ska snart påbörjas. Foto: Ilustration: Clarus arkitekter

– Här har sedan tidigare KBAB fått bygglov för 61 hyresrätter och man ska dessutom bygga 70 nya hyresrätter längs Verkstadsgatan på Herrhagen och bygger samtidigt 78 nya lägenheter på Hagaborg, säger Erik Nilsson.

Han konstaterar att de många byggprojekten självklart är positiva för Karlstad.

Optimism och framtidstro

– Det finns en väldigt stor optimism och framtidstro här. Vi har många duktiga byggare och fastighetsägare som vill och vågar satsa.

– Samtidigt ökar befolkningen i Karlstad och det tillsammans med en fortsatt bostadsbrist gör att det finns en stark bostadsmarknad. Det som byggs säljs eller hyrs ut.

– Och ju större Karlstad blir som stad ju lättare blir det att locka till sig fler invånare och fler etableringar. Det känns som vi har tagit ett steg på den trappstegen de senaste åren, säger Erik Nilsson.

Hur viktigt är det att Karlstad är lokomotivet som drar resten av länet framåt?

– Det är jätteviktigt när kommunerna ska locka till sig nya invånare och personal att det finns en stark residensstad som kan erbjuda ett stort utbud av restauranger, idrott och kultur som de kan ta del av.

SBAB:s kontor vid Stora torget byggs ut för att ge plats för fler medarbetare.
SBAB:s kontor vid Stora torget byggs ut för att ge plats för fler medarbetare. Foto: Ettelva arkitekter

Utöver ovan beskrivna satsningar kan vi även nämna ett stort antal andra byggprojekt runt om i stan. Bland annat Randviken fastigheters utbyggnad av SBAB:s lokaler vid Stora torget, Maxfastigheters nya kontorshus på Fanfaren, ett antal andra bostadsprojekt till exempel på Edsgatan och Norrstrand, flera nya padelhallar, kommunens storsatsning på Vikenförbindelsen och Trafikverkets nya mötesspår i Välsviken.

Dessutom pågår flera förskolebyggen, en ny vägbro mellan Örsholmen och Lamberget och många nya studentbostäder i flera projekt på Kronoparken, bland annat Lecab fastigheter som bygger 259 sådana lägenheter vid universitetet.

Större byggprojekt i Karlstad under 2021

Centralsjukhuset, 4 miljarder kronor, om- och tillbyggnad, start eventuellt 2021

Sundsta-Älvkullegymnasiet, 456 miljoner kronor, klart hösten 2021

Vikenförbindelsen, 360 miljoner kronor, klart 2023

Tingvalla isstadion, 214 miljoner kronor, klart hösten 2022

Nya arenor på Sannafältet sportcenter, cirka 300 miljoner, klara 2022

Orrholmsskolan, 311 miljoner kronor, klart 2023

Färjestadsskolan, 295 miljoner kronor, klart hösten 2022

Fredricelund med bland annat ny f-6-skola, förskolor vårdcentral och bibliotek, 250 miljoner kronor, klart sommaren 2022

Stockfallets skola, 232 miljoner kronor, klart 2023

Skattkärrsskolan, 112 miljoner kronor, klart 2023

Nytt mötesspår i Välsviken, cirka 200 miljoner kronor, klart december 2021

Lecab fastigheter, 259 studentbostäder, universitetet, klart årsskiftet 2021/2022 respektive sommaren 2022

Magnolia bostad, 220 lägenheter, Tullholmen, klart 2023

Löfberg fastigheters och NWT fastighets två hus med 192 lägenheter, Tullholmen, klart 2022

KBAB, 132 hyresrätter, Tullholmen, 220 miljoner kronor, klart hösten 2022

KBAB, 78 hyresrätter, Hagaborg, klart 2022

KBAB, 61 hyresrätter, Jakobsberg, start 2021

KBAB, 70 hyresrätter, Herrhagen, start 2021

HSB Värmland, 46 bostadsrätter, Jakobsberg, klart första kvartalet 2022

HSB Värmland, 48 bostadsrätter, Jakobsberg, klart vintern 2022-2023

Karlstadhus och Prepart, Sundsta torg, 136 bostadsrätter, klart hösten 2023

Prepart, 37 bostadsrätter, Färjestad, klart december 2021

Nybyggarna, 34 bostadsrätter, Färjestad, start 2021

Karlstadhus, 132 lägenheter, Hyttan intill KCCC, fyra etapper, start våren 2021

Peab, 62 bostadsrätter, Tullholmen, klart årsskiftet 2022/2023

Peab, drygt 100 lägenheter, Tullholmen, klart 2024

Skanska, 70-talet lägenheter, Tullholmen, byggstart 2021-2022

Wermlands invest, 49 lägenheter, Grevgatan, klart hösten 2021

Wermlands invest, 21 radhus, Jakobsberg, start 2021

Maxfastigheter, Fanfaren, etapp 3, kontors- och skollokaler, klart sommaren 2021

Randviken fastigheter, utbyggnad av SBAB:s kontor vid Stora torget, klart sommaren 2021

Elite Hotels, tillbyggnad av Stadshotellet med 45 rum samt spa, klart våren 2021

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonFärjestadHerrhagenJakobsbergKarlstadhusKarlstads kommunKBABKlaraKronoparkenLecab fastigheterLöfberg FastigheterMagnolia BostadMaxfastigheterNorrstrandNWT FastighetNybyggarnaOrrholmenPeabPrepartRandviken fastigheterRåtorpSBABSkanskaSkattkärrSundstaTingvallastadenTullholmsvikenVälsvikenVåxnäsVikenWermlands Invest

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.