Se fördelarna med utskällda gig-ekonomin

Publicerad:
Det viktigaste är att ge ungdomar en chans att komma i kontakt med arbetsmarknaden i tidig ålder, skriver Jacob Rudbäck. Foto: Alex Hinchcliffe

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Här är gig-jobben en stor möjliggörare med mer tillfälliga arbetsinsatser som exempelvis läxhjälp, barnpassning eller gitarrlärare, skriver Jacob Rudbäck.

Forskning visar att den som kommer i kontakt med arbetsmarknaden i tidig ålder har bättre hälsa, högre lön och större chans till ett mer varaktigt jobb som vuxen. Men för att få det där första jobbet krävs ofta kontakter, vilket inte alla har. Det är därför dags att dra nytta av alla tillfälliga jobbmöjligheter, mer kända som gig-jobben.

Under coronapandemin har läget på arbetsmarknaden förvärrats och tredje kvartalet 2020 stod 12,2 procent av Sveriges ungdomar 20-24 år utanför både arbetsmarknad och studier.

Den 19 oktober förra året presenterades också resultatet av en utredning om Uvas (Unga som varken arbetar eller studerar). Utredningen som är gjord av Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) konstaterar att ungdomsarbetslöshet tenderar att lämna efter sig långvariga ärr i form av ökad risk för arbetslöshet, minskad sysselsättning och lägre lön.

Så skriver du en debattartikel

Tidigare under året konstaterade Folkhälsomyndigheten (FHM) att unga som varken arbetar eller studerar är en särskilt utsatt grupp. Myndigheten ser i övrigt samma tendenser som Forte men noterar också att det märks en ökad psykisk ohälsa bland unga. Ökningen är ”extra tydlig hos unga som varken arbetar eller studerar”, skriver FHM.

En avgörande faktor för att lyckas etablera sig på den svenska arbetsmarknaden är att få in en fot i tidig ålder via extrajobb eller sommarjobb. Det visar inte minst en ny avhandling i nationalekonomi av Dagmar Müller vid Uppsala universitet. Enligt den är det 40 procentenheter högre chans till en längre anställning om man haft någon typ av jobb eller praktik på en specifik arbetsplats.

Den stora frågan är hur vi ska få fler ungdomar i arbete. Självklart finns det ingen enkel lösning på den frågan, men vi måste tillsammans hjälpas åt för att skapa fler vägar in på arbetsmarknaden. Hur det första jobbet ser ut, dess omfattning, status eller lönenivå spelar mindre roll. Det viktigaste är att ge ungdomar en chans att komma i kontakt med arbetsmarknaden i tidig ålder. Inte minst för den psykiska hälsans skull men också för att det leder till ökade chanser i vuxen ålder. Här är gig-jobben en stor möjliggörare med mer tillfälliga arbetsinsatser som exempelvis läxhjälp, barnpassning eller gitarrlärare.

Hur vi skapar de här livsavgörande första jobben är inte lika viktigt som att vi faktiskt gör det. Och en sak är säker: vi lär inte skapa fler jobbmöjligheter för unga genom att motarbeta den framväxande gig-ekonomin. Det är därför hög tid att släppa in gig-jobben i finrummet.

Jacob Rudbäck

Vd och grundare av Yepstr

Artikeltaggar

ArbetslivArbetsmarknadCoronavirusetDebattFolkhälsomyndighetenGig-ekonomiNationalekonomiSommarjobbUngdomar

Läs vidare