Mejern vill ha Bond till Värmland

Publicerad:
Daniel Craig kom aldrig till Värmland i rollen som James Bond. Men det kanske hans efterträdare gör? Men då bör Sverige, likt de flesta europeiska länder, införa ett produktionsincitament som kan locka hit filminspelningar. Foto: Michael Sohn/TT

Kommer James Bond svepa en martini och parera skurkarnas attacker i Värmland nästa gång?

Ja, så kan det kanske bli om riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) får sin önskan uppfylld.

Film- och tv-serieinspelningar, främst amerikanska, förläggs ofta till Europa. I de nordiska grannländerna Norge och Finland, och de flesta andra europeiska länder, finns ett så kallat produktionsincitament. Det innebär att staten återbetalar en viss procent av vad film- och tv-produktioner spenderar i landet.

Redan 2017 rekommenderade en statlig utredning att Sverige skyndsamt borde införa ett liknande produktionsincitament.

Inget har hänt sedan dess, så nu lyfter Lars Mejern Larsson frågan på nytt.

Varför då?

– Det är viktigt att det finns ett produktionsincitament, för avsaknaden av det har gjort att inspelningar har hamnat i andra länder. Ärendet har förberetts i regeringskansliet under flera år, men inget konkret förslag har presenterats. Så nu måste det hända nåt, Sverige får inte stå utanför längre.

Lars Mejern Larsson (S).
Lars Mejern Larsson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett kulturlän

Exempelvis har Norge nyligen varit inspelningsplats för såväl den kommande Bondfilmen samt nästa del i Mission Impossible-serien.

– Det är inte acceptabelt att nästan hela EU har infört det här. Det är hög tid att Sverige också gör det. Nu ska James Bond till Värmland, säger Lars Mejern Larsson och utvecklar det:

– Alla som sett en Bondfilm vet att det alltid är någon form av kulturinslag, som att han till exempel går på opera. Och Värmland som kulturlän sticker ut.

Han säger att det görs mycket bra svensk film, men det går också att locka hit andra filmskapare.

– Många har kikat på Sverige, men finns det andra förutsättningar någon annanstans så väljer man den platsen, menar han.

Energiinjektion

Lars Mejern Larsson säger att den ekonomiska effekten som blir på samhällen där det spelas in film stimulerar andra branscher.

– Sådana som till exempel har drabbats under pandemin, som hotell, restauranger och taxinäringen. För dem kan det vara en energiinjektion om det kommer filmteam.

Här, i norska Nordmarka mellan Oslo och Nittedal, byggdes ett hus som blev en del av den kommande Bond-filmen. Nästa gång kanske något liknande görs i Värmland?
Här, i norska Nordmarka mellan Oslo och Nittedal, byggdes ett hus som blev en del av den kommande Bond-filmen. Nästa gång kanske något liknande görs i Värmland? Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Nu har den värmländske riksdagsledamoten lyft frågan i en skriftlig fråga till näringsminister Ibrahim Baylan (S), men det stannar inte där.

– Vi kommer att trycka på och göra mer i frågan, för jag tror att det här kan bidra till återhämtningen i Sverige. Det går bara att fantisera vad det kommer att innebära för Norge med den kommande Bondfilmen.

Artikeltaggar

FilmIbrahim BaylanJames BondLars Mejern LarssonNorgeNyheterPolitikSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare