Hälsan är viktigast

Krönikor
PUBLICERAD:
Helena Rimfjäll Wiktelius

Vi ägnar första halvan av vårt liv till att tjäna så mycket pengar som möjligt och andra halvan till att köpa vår hälsa tillbaka för alla pengar vi har tjänat. Ett uttalande jag hörde på radion för många år sedan, och jag kände direkt en sorg över att vi är många som delvis lever så.

Jag har helt ärligt alltid valt jobb utifrån lust, engagemang och vikten av att känna meningsfullhet. När glädjen och engagemanget börjat svalna har jag bytt, det är en deal jag har med mig själv. Jag måste brinna för det jag gör. Så alltså har jag alltid haft jobb som jag gillat, och när man gillar något finns det alltid en överhängande risk att överkonsumera, vilket jag gjort…

Jag har arbetat för mycket och för hårt. Gillar man att utveckla och att utvecklas som människa ökar denna risk av överkonsumtion. Pengar har alltid varit och är sekundärt men att prestera, åstadkomma resultat, nå omöjliga mål har alltid varit en stor drivkraft för mig på både på gott och ont.

Min hälsa har blivit lidande, trots att jag gillat alla mina jobb. Trots att merparten av stressen och pressen var positiv enligt mig så är jag precis som du människa och inte robot. Med facit i hand hade jag faktiskt inte ändrat på hur jag levt första halvan av mitt liv, och tack och lov behöver jag inte köpa min hälsa tillbaka – den är good enough.

Kollar jag sängbordet inser jag dock att det fortsatt är lite "living on the edge". Där ligger böcker som "Reload – hur man blir återhämtningssmart" samt "De 5 valen – hur man skapar produktivitet på ett hållbart och lönsamt sätt". Det är en svår balansgång när man är livsglad, nyfiken och vill hinna uppleva så mycket som möjligt.

Dock tar jag med mig misstag som att inte lyssna på kroppen, att inte planera in återhämtning och boka tid för aktiviteter och människor som ger mig energi. Jag gör mina misstag till lärdomar och påminner mig själv varje dag om att den bästa gåva jag kan ge till barnen är inte pengar och saker utan vikten av att älska och ta hand om sig själv. Den person som du tillbringar hela ditt liv med, DU, förtjänar att bli omhändertagen på allra bästa sätt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.